- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Нови пројекат: Научници покушавају зелену салату да претворе у фабрику мРНА вакцина

CC0 / пиксабеј / Зелена салата
Зелена салата - Sputnik Србија, 1920, 26.09.2021
Пратите нас
Научници са универзитета у Калифорнији истражују могућност да се вакцине у будућности, уместо класичног начина примања, уносе преко јестивих биљака.
Научници истражују могу ли јестиве биљке, као што је зелена салата, претворити у „фабрике“ вакцина са информацијском РНК (мРНА), технологијом која се користи у вакцинама против ковида 19.
Једна од изазова те нове технологије је да вакцине морају да се држе на хладном месту током транспорта и складиштења, а уколико научници са универзитета „Риверсајд“ успешно спроведу пројекат, то може бити превазиђен уз могућност складиштења на собној температури.
Национална фондација за науку донирала је пола милиона долара за овај пројекат, а циљ научника је, између осталог, да докаже да биљке могу да произведу довољно мРНА у односу на традиционалну вакцину и да утврде праву дозу.
„У идеалном случају, једна биљка би произвела довољно мРНА за вакцинацију једне особе“, рекао је Хуан Пабло Гиралдо, ванредни професор калифорнијског Универзитета са одељења за ботанику, који предводи ово истраживање у сарадњи са научницима са још два универзитета — „Сан Дијего“ и „Карнеги Мелон“.
Он је рекао да тај приступ тестирају на спанаћу и зеленој салати, као и да је дугорочан циљ да људи то сами узгајају у својим баштама.
„Пољопривредници би на крају то могли да узгајају на њивама“, додао је Гиралдо.
Кључ овог истраживања је, како је објављено на порталу Универзитета у Калифорнији, хлоропласт за који Гиралдо каже да је „неискоришћени извор за стварање пожељних молекула“.
С тим у вези, Гиралдо сарађује са Никол Стајнмец, професорком са „Сан Дијега“, чији је тим осмислио нанотехнологије које омогућавају испоручивање генетског материјала хлоропласту.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала