https://sputnikportal.rs/20210926/novi-projekat-naucnici-pokusavaju-zelenu-salatu-da-pretvore-u-fabriku-mrna-vakcina-1130179280.html
Нови пројекат: Научници покушавају зелену салату да претворе у фабрику мРНА вакцина
Нови пројекат: Научници покушавају зелену салату да претворе у фабрику мРНА вакцина
Sputnik Србија
Научници са универзитета у Калифорнији истражују могућност да се вакцине у будућности, уместо класичног начина примања, уносе преко јестивих биљака. 26.09.2021, Sputnik Србија
2021-09-26T18:50+0200
2021-09-26T18:50+0200
2021-09-26T18:50+0200
наука и технологија
живи свет и генетика
наука и технологија
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e5/04/0f/1125100823_0:96:1280:816_1920x0_80_0_0_f63d263430762829ec292ba05c1b4881.jpg
Научници истражују могу ли јестиве биљке, као што је зелена салата, претворити у „фабрике“ вакцина са информацијском РНК (мРНА), технологијом која се користи у вакцинама против ковида 19.Једна од изазова те нове технологије је да вакцине морају да се држе на хладном месту током транспорта и складиштења, а уколико научници са универзитета „Риверсајд“ успешно спроведу пројекат, то може бити превазиђен уз могућност складиштења на собној температури.Национална фондација за науку донирала је пола милиона долара за овај пројекат, а циљ научника је, између осталог, да докаже да биљке могу да произведу довољно мРНА у односу на традиционалну вакцину и да утврде праву дозу.„У идеалном случају, једна биљка би произвела довољно мРНА за вакцинацију једне особе“, рекао је Хуан Пабло Гиралдо, ванредни професор калифорнијског Универзитета са одељења за ботанику, који предводи ово истраживање у сарадњи са научницима са још два универзитета — „Сан Дијего“ и „Карнеги Мелон“.Он је рекао да тај приступ тестирају на спанаћу и зеленој салати, као и да је дугорочан циљ да људи то сами узгајају у својим баштама.Кључ овог истраживања је, како је објављено на порталу Универзитета у Калифорнији, хлоропласт за који Гиралдо каже да је „неискоришћени извор за стварање пожељних молекула“.С тим у вези, Гиралдо сарађује са Никол Стајнмец, професорком са „Сан Дијега“, чији је тим осмислио нанотехнологије које омогућавају испоручивање генетског материјала хлоропласту.
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2021
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Вести
sr_RS
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e5/04/0f/1125100823_32:0:1248:912_1920x0_80_0_0_d758757ef2422a50ec747e020b0eb388.jpgSputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
зелена салата, јестиве биљке, вакцина, наука, научници, истраживање, хлоропласт, zelena salata, jestive biljke, vakcina, nauka, naučnici, istraživanje, hloroplast
зелена салата, јестиве биљке, вакцина, наука, научници, истраживање, хлоропласт, zelena salata, jestive biljke, vakcina, nauka, naučnici, istraživanje, hloroplast
Нови пројекат: Научници покушавају зелену салату да претворе у фабрику мРНА вакцина
Научници са универзитета у Калифорнији истражују могућност да се вакцине у будућности, уместо класичног начина примања, уносе преко јестивих биљака.
Научници истражују могу ли јестиве биљке, као што је зелена салата, претворити у „фабрике“ вакцина са информацијском РНК (мРНА), технологијом која се користи у вакцинама против ковида 19.
Једна од изазова те нове технологије је да вакцине морају да се држе на хладном месту током транспорта и складиштења, а уколико научници са универзитета „Риверсајд“ успешно спроведу пројекат, то може бити превазиђен уз могућност складиштења на собној температури.
Национална фондација за науку донирала је пола милиона долара за овај пројекат, а циљ научника је, између осталог, да докаже да биљке могу да произведу довољно мРНА у односу на традиционалну вакцину и да утврде праву дозу.
„У идеалном случају, једна биљка би произвела довољно мРНА за вакцинацију једне особе“, рекао је Хуан Пабло Гиралдо, ванредни професор калифорнијског Универзитета са одељења за ботанику, који предводи ово истраживање у сарадњи са научницима са још два универзитета — „Сан Дијего“ и „Карнеги Мелон“.
Он је рекао да тај приступ тестирају на спанаћу и зеленој салати, као и да је дугорочан циљ да људи то сами узгајају у својим баштама.
„Пољопривредници би на крају то могли да узгајају на њивама“, додао је Гиралдо.
Кључ овог истраживања је, како је
објављено на порталу Универзитета у Калифорнији,
хлоропласт за који Гиралдо каже да је „неискоришћени извор за стварање пожељних молекула“.
С тим у вези, Гиралдо сарађује са Никол Стајнмец, професорком са „Сан Дијега“, чији је тим осмислио нанотехнологије које омогућавају испоручивање генетског материјала хлоропласту.