- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Разрешена енигма о пореклу мистериозног античког народа

CC BY 2.0 / Helena / ЕтрурциЕтрурска скулптура
Етрурска скулптура - Sputnik Србија, 1920, 27.09.2021
Пратите нас
ДНК докази коначно су окончали расправу о томе одакле су дошли стари Eтрурци – древна напредна мистериозна цивилизација чији се остаци налазе у Италији.
Најновије истраживање о генетском пореклу Етрураца спровело је заједнички неколико светских и италијанских универзитета под вођством чувеног „Макс Планк“ института за историју хуманистичких наука у Немачкој.
Према скоро 2.000 година старим генским подацима, прикупљеним са 12 локација широм Италије, ови загонетни људи нису емигрирали из Анадолије, како се мислило, већ су делили генетско наслеђе са људима који су живели у близини у старом Риму.
Сви су потицали од пастира који су се доселили из евроазијских степа током касног неолита и бронзаног доба. С обзиром на то да се сматра да су у тим степама настали индоевропски језици, резултат истраживања истиче још једну етрурску мистерију – њихов (сада изумрли) неиндоевропски језик, који је успео да опстане вековима.
„Ова језичка упорност, у комбинацији са генетским прометом, доводи у питање тезу да се гени поклапају са језицима“, наводи антрополог Дејвид Кармели и сугерише сложенији сценарио који је можда укључивао асимилацију раних говорника италијанског језика у етрурску говорну заједницу, вероватно током дужег периода мешања у другом миленијуму пре нове ере, преноси „Лајв сајенс“.
Етрурски, после грчког и латинског, трећи велики језик у Италији, није сачуван у књижевним делима. Нека етрурска религијска литература јесте постојала, а подаци указују на то да је можда постојао и знатан корпус историјске и драмске књижевности
Много тога не знамо о Етрурцима. Знамо да су били изузетнe занатлије, вешти ковачи и политички софистицирани. Али само делимично разумемо њихов изумрли језик, што је закомпликовало разрешење њиховог порекла, посебно у недостатку чврстих генетских доказа.
Једна струја мишљења, коју је заступао грчки историчар Херодот, била је да су Етрурци мигрирали у Италију из Анадолије или Егеја, и да је њихова култура водила порекло из Грчке. Ово тумачење није блиско савременим научницима, а археолози су открили врло мало доказа у прилог миграцији.
Друга могућност је да је етрурска цивилизација настала из староседелачког становништва које је већ било насељено у региону – оно што је познато као аутохтона цивилизација.
Најновија анализа је такође открила резултате великих промена у Италији. Када је Римско царство било у успону – открива древна ДНК – етрурско становништво је доживело значајан генетски помак јер су се људи из источног Медитерана помешали са италијанским становништвом, вероватно услед увоза робова и војника.
„Овај генетски помак јасно осликава улогу Римског царства у великом расељавању људи у време повећане друштвено-економске и географске мобилности“, рекао је антрополог Јоханес Краус са Института за еволуциону антропологију „Макс Планк“. Генетски профили су се након распада Римског царства поново променили, а северноевропски преци су се раширили по италијанском полуострву. Ово је вероватно био резултат инвазије Лангобарда, из Немачке и Шведске, који су освојили и потом владали већим делом Италије од 568. до 774. године.
„Чини се да је Римско царство оставило дуготрајан допринос генетском профилу јужних Европљана, премошћујући јаз између европске и источне медитеранске популације на генетској карти западне Евроазије“, рекао је Косимо Пост, професор на Универзитету Центра за људску еволуцију и палео окружење.
Милутинова победа над Татарима, литографија Анастаса Јовановића - Sputnik Србија, 1920, 05.01.2020
Срби нарoд најстарији — брутални покушај фалсификовања историје
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала