- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Хрватски обавештајци објавили како виде „српски свет“

© Tanjug / HINA/ Admir BuljubasicЗагреб приликом доласка председника Србије Александра Вучића
Загреб приликом доласка председника Србије Александра Вучића - Sputnik Србија, 1920, 28.09.2021
Пратите нас
Хрватска Сигурносно обавештајна агенција (СОА) у свом последњем, седмом извештају за јавност, тврди да промовисање „српског света“ додатно дестабилизује „осетљиве односе“ у региону.
У извештају објављеном на интернет порталу СОА наводи се да „поједини носиоци државне политике у Србији промовишу концепт „српског света“ као јединственог српског политичког народа, односно јединствене политичке и државне заједнице свих Срба на југоистоку Европе у којој сви Срби треба да следе један политички смер, онај службеног Београда“.

„Промовисање оваквих идеја с врха власти у Србији додатно дестабилизује осетљиве међунационалне и међудржавне односе на југоистоку Европе, посебно према БиХ и Црној Гори“, наводи се у извештају.

Када је реч о Хрватској, СОА каже да је она „сигурна и стабилна демократија“, али истовремено упозорава на растући екстремизам и радикализам додатно подстакнут пандемијом ковида-19.
Указује се и да су у хрватском југоисточном суседству активни незападни актери, а реформе за достизање европских стандарда, кажу, споро напредују.
Закључује се да је Западни Балкан и даље оптерећен недовршеним процесима стабилизације и нерешеним међудржавним и међунационалним питањима, уз тешкоће везане за, како се наводи, исказану намеру за европским интеграцијама због недовољно спроведених реформи.
„Неповољни политички и економски услови стварају подлогу за јачање радикалних и екстремних тенденција, као и друштвених расцепа у тим крхким друштвима, док друштвене и међунационалне тензије могу довести до међусобних напетости и инцидената, посебно у срединама у којима постоје нерешени међунационални односи“, наводи се у извештају.
Политичке прилике у БиХ и даље обележава унутрашња политичка нестабилност узрокована првенствено различитим погледима конститутивних народа око будућег уставно-правног уређења БиХ.

„Непостизање српско-албанског договора око Косова и даље доприноси нестабилности у региону, а посебну неизвесност на Западном Балкану узрокује друштвени расцеп у Црној Гори у којој значајан део политичке моћи заузимају странке са анти-НАТО, просрпском и проруском оријентацијом насупрот тзв. суверенистичке прозападне опције“, наводи се у извештају СОА.

Током 2020. године Центар за кибернетичке технологије СОА потврдио је „12 државно спонзорисаних кибернетичких напада на циљеве у Хрватској“, али није наведено из којих држава они долазе.
„Ти напади су усмерени према пажљиво одабраним циљевима, који су претходно добро проучени, а извршавају их државно спонзорисане кибернетичке АПТ (Advanced Persistent Threat) групе које су уско повезане са сигурносно-обавештајним системима појединих држава“, наводи се у извештају, преноси Танјуг.
Икона Светог Саве изнад улаза у цркву - Sputnik Србија, 1920, 15.09.2021
РЕГИОН
Баук српског света: Зашто је један историјски појам „престравио“ политичаре у региону
Подизањем шаховнице на тврђави у Книну је почела централна прослава Дана победе и домовинске захвалности - Sputnik Србија, 1920, 22.09.2020
Екстремизам и параноја: Извештај Хрватске тајне службе „открива“ геополитичку игру Србије
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала