- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руски дипломата о уговору између Мађарске и „Гаспрома“: Нико нема право да заповеда Будимпешти

© Sputnik / Дмитрий Лельчук / Уђи у базу фотографијаЦеви гасовода "Северни ток 2"
Цеви гасовода Северни ток 2 - Sputnik Србија, 1920, 28.09.2021
Пратите нас
Одлука Мађарске да изабере нове руте за испоруку руског гаса је оптимална, нико нема право да заповеда Будимпешти, изјавио је стални представник Русије при ЕУ Владимир Чижов.
„Ако се раније руски гас испоручивао Мађарској преко Украјине, сада су изабрани технички напреднији, погоднији, економски исплативији путеви“, објаснио је Чижов у разговору за телевизију „Русија 24“.
Према његовим речима, ово је оптимално решење које је диктирано, између осталог, и разматрањем националне безбедности Мађарске.
„Ту нико – ни Украјина нити ко други, очигледно, нема право да диктира своју вољу... Укључујући и Европску комисију. Не знам комерцијалне детаље овог уговора, али сигуран сам да је потписивањем овог уговора, прилично великог, озбиљног и дугорочног уговора, Будимпешта узела у обзир одговарајуће захтеве Европске комисије“, додао је Чижов.
Мађарска и „Гаспром“ потписали су у понедељак нови уговор. Ради се о испорукама Мађарској 4,5 милијарди кубних метара гаса годишње у наредних 15 година. Од тога ће 3,5 милијарди кубних метара гаса ће долазити преко Србије, а 1 милијарда – преко Аустрије.
Изградња гасовода Северни ток 2 у Немачкој - Sputnik Србија, 1920, 28.09.2021
РУСИЈА
Кремљ: Русија не намерава да користи гас као средство притиска
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала