- Sputnik Србија, 1920
ВОЈСКА И НАОРУЖАЊЕ
Најновије вести о наоружању из Србије, Русије и света. Војне вежбе, нуклеарна тријада, представљање нових војних технологија и коментари стручњака.

Српски „Лазар 3“ први пут у страној армији: Приказан на војној паради /видео, фото/

© Фото : Youtube/Watan Habarlary/PrintscreenБорбено возило "Лазар 3" на паради туркменистанске армије
Борбено возило Лазар 3 на паради туркменистанске армије - Sputnik Србија, 1920, 28.09.2021
Пратите нас
Војска Туркменистана представила је нова возила која је уврстила у наоружање, а међу њима је и српски „Лазар 3“.
Да је Туркменистан прва страна држава која је од Србије купила борбено оклопно возило „Лазар 3“ ексклузивно је Спутњику у марту ове године открио тадашњи амбасадор Србије у Русији, задужен и за Туркменистан, Мирослав Лазански, који је преминуо у августу.
„Велика вест за српску војну индустрију и за привреду Србије јесте да је компанија „Југоимпорт СДПР“, која је иначе интегратор војне индустрије Србије, продала борбена возила пешадије „Лазар 3“ Туркменистану. То је одлична вест не само за компанију „Југоимпорт СДПР“, него и за њене кооперанте, зато што је то први пут да борбено возило пешадије „Лазар 3“ продајемо једној земљи у Азији. Дакле, „Лазар 3“ до сад није продаван изван Србије, до сад га је купила само Војска Србије и сад је поручена једна одређена количина за Туркменистан. Надам се да ће овај првобитни број бити и увећан. У сваком случају, то је велико признање нашој војној индустрији, посебно компанији „Југоимпорт СДПР“, јер на тржишту возила те категорије - између борбеног транспортера и борбеног возила пешадије - имате јако пуно добрих и ако је „Лазар 3“ успео да се избори за пласман у Туркменистану онда то значи да је то возило заиста врло квалитетно“, рекао је тада Спутњику Лазански.
Туркменистан је од Србије купио верзију „Лазара 3“ са куполом која носи топ калибра 30 милиметара. Према најавама, та верзија „Лазара 3“ могла би да понесе управо име преминулог амбасадора Мирослава Лазанског.
Поред „Лазара 3“, војска Туркменистана представила је и другу нову опрему, као што је турска беспилотна летелица „Бајрактар“, руски „Камаз тајфун“ и „Титан“ из Уједињених Арапских Емирата.
„Лазар 3“ – Велики искорак у заштити пешадијских јединица - Sputnik Србија, 1920, 22.03.2021
Лазански ексклузивно открива: Прва страна земља која купује српског „Лазара“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала