- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Украјина: Јасно нам је ко је тражио да нас искључе из шеме транзита гаса

© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаОтварање гасног налазишта у Лавовској области
Отварање гасног налазишта у Лавовској области - Sputnik Србија, 1920, 28.09.2021
Пратите нас
Мађарска је искључила Украјину из шеме транзита гаса на захтев Русије, изјавио је украјински министар спољних послова Дмитриј Кулеба.

„Јасно нам је да је искључивање Украјине из транзитне шеме био захтев Русије, а Мађарска је то прихватила. То не одговара нашим интересима, ми своје интересе штитимо“, рекао је Кулеба, преноси агенција УНИАН.

Како је додао, Украјина ће се обратити Европској комисији како би разумела на који начин тај споразум утиче на енергетску безбедност Европске уније у целини.
У овој ситуацији, према речима Кулебе, Кијев мора да делује прагматично и да тражи излазак из кризе који ће одговарати интересима Украјине, Мађарске и Европе.
Мађарска је у понедељак потписала нови дугорочни уговор са „Гаспромом“ о снабдевању гасом заобилазећи Украјину. Документ су подржали руководиоци „Гаспрома“ и енергетске компаније „МВМ“ у мађарском Министарству спољних послова. Уочи закључивања споразума, Кијев је саопштио да је разочаран због тога и обећао да ће се обратити Европској комисији ради давања оцене о усклађености споразума са европским законодавством у области енергетике. С тим у вези, портпарол Кремља Дмитриј Песков истакао је да Русија не намерава да користи гас као притисак на друге земље, а конкретно на Украјину.
Касније је саопштено да би Европска комисија могла да затражи да јој се покаже нови гасни уговор који су јуче потписале Русија и Мађарска уколико посумња да он представља претњу снабдевању електричном енергијом региона или Европској унији у целини.
Цеви гасовода Северни ток 2 - Sputnik Србија, 1920, 28.09.2021
РУСИЈА
Руски дипломата о уговору између Мађарске и „Гаспрома“: Нико нема право да заповеда Будимпешти
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала