- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Ердоган никад оштрији према Вашингтону: На помолу нова фаза у турско-америчким односима?

© AP Photo / Turkish Presidency, PoolПредседник Турске Реџеп Тајип Ердоган
Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган - Sputnik Србија, 1920, 29.09.2021
Пратите нас
Турски председник Реџеп Тајип Ердоган, који је недавно изјавио да би Америка требало да повуче своје снаге из Сирије и Ирака, желео је да нагласи да су Сједињене Америчке Државе извор нестабилности у региону, сматра турски експерт у области безбедности Абдулах Агар.

„Штавише, турски лидер је прешао на оштрију реторику у односима са САД. Први пут сам га видео да је тако оштар и одлучан – раније је показивао већу флексибилност. Разлог томе је изузетно амбициозан и политизован став који Бајден демонстрира. Губитак Турске у геополитичком смислу веома ће скупо коштати САД. Као што је познато, Турска представља југоисточно крило НАТО-а, а Америка сада откида то крило од себе“, објашњава Агар, бивши припадник специјалне јединице Оружаних снага Турске.

Према његовим речима, у односима Анкаре и Вашингтона постоји превише фактора који „подривају узајамно поверење“, конкретно америчка подршка курдским формацијама у Сирији и ситуација око руских ракетних система С-400 које је Турска купила.
„Америка покушава да наметне Турској услове који су неповољни за Анкару. Политика и стратегија коју примењују у последње време, углавном по питању курдског Одреда за самоодбрану/Радничке партије Курдистана, веома се негативно одразила на односе са Анкаром. Турска, у ствари, није желела погоршање односа, али САД јој својим поступцима нису оставиле избора, јер би прихватање услова Вашингтона значило удар на сопствени суверенитет“, констатује експерт.
Како каже, куповина система С- 400 није политичко, него војно питање.
„Али њени савезници не само да јој не продају системе ПВО, него се противе куповини од других земаља... Између Турске и САД постоји читав низ оваквих момената који подривају поверење“, додаје експерт.
Према његовим речима, Турска се у почетку надала да ће решити та проблематична питања у контактима са Вашингтоном, али САД нису ништа учиниле да подрже њену намеру.
„Са Бајденовим доласком на власт почео је још тежи период. Не мислим да ће Турска одустати од своје политике балансирања у односима са Америком, али сматрам да ће Анкара тежити да изгради још тешње односе са Русијом“, констатује Агар.
Турски политички аналитичар Мехмет Шахин, са своје стране, истиче да на територијама где су се САД умешале видимо погоршање услова за живот. Како каже, ситуација у Авганистану и Ираку не само да се није побољшала од момента уласка америчких снага, него се још више погоршала.
„Председник Ердоган својом изјавом указује на то да америчко присуство не решава проблеме, него само чини ситуацију још тежом. Стога је то потпуно легитиман позив турског лидера, посебно након што је познато да је у оквиру војног буџета САД за 2022. годину издвојено више од 176 милиона долара за подршку формацијама курдског Одреда за самоодбрану/Радничке партије Курдистана (призната за терористичку у Турској) у Сирији. За Ердогана је очигледно да је много боље ако се америчке снаге повуку из региона уместо да наставе да дестабилизују ситуацију пружањем подршке терористичким структурама“, сматра Шахин.
Подсетимо, Ердоган је рекао да би желео да америчка војска напусти Сирију и Ирак, као што су повукли снаге из Авганистана, јер „нема смисла да остају у тим државама, ако је циљ мир у свету“.
Како је саопштила телевизија „ТРТ“, Ердоган ће се састати са Бајденом на маргинама самита Г20 у Риму 30-31. октобра.
„Односи Русије и Турске се позитивно развијају“: Почео састанак Путина и Ердогана у Сочију - Sputnik Србија, 1920, 29.09.2021
РУСИЈА
Путин на састанку са Ердоганом: Русија и Турска научиле да проналазе компромисе
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала