- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Саркозију годину дана затвора: Бивши председник проглашен кривим за незаконито финансирање кампање

© Sputnik / Ekaterina ChesnokovaНикола Саркози
Никола Саркози - Sputnik Србија, 1920, 30.09.2021
Пратите нас
Бивши француски председник Никола Саркози проглашен је кривим за незаконито финансирање предизборне кампање . Осуђен је на годину дана затвора, а казну може да служи у кућним условима уз електронски надзор.
Саркози (66), који је на суђењу негирао оптужбе, није се појавио на изрицању пресуде.
Оптужен је да је на предизборну кампању 2012. године потрошио око 22,5 милиона евра, двоструко више него што је дозвољено законом. Саркози је изгубио те изборе од Франсоа Оланда.
Тужилац је за Саркозија тражио годину дана затвора, шест месеци условно.
Тужилац је навео да је Саркози недељама пре избора знао да су трошкови његове кампање, који су по француском закону строго ограничени, били близу законског максимума. Оптужио га је да је игнорисао два упозорења од књиговођа по том питању.
Саркозију се, заједно са још 13 оптужених, судило у афери „Бигмалион“ под оптужбом да су потрошили на десетине милиона евра у кампањи, те да су ангажовали ПР фирму по којој је афера добила име, како би прикрили нелегалне трошкове.
Тужилаштво је навело да Саркози није организовао шему за превару, али да јесте био упознат са њом, преносе француски медији.
Бивши француски председник неће одмах у да служи казну, пошто има право на жалбу на ову пресуду. Његов адвокат Тјери Ерцог рекао је да ће поднети жалбу на пресуду.
Саркози је у марту осуђен на три године затвора због злоупотребе положаја, од чега је годину дана затворске казне, а две године условне казне.
Никола Саркози - Sputnik Србија, 1920, 02.03.2021
Повратак Француске у НАТО, обрачун с Гадафијем, затвор: Историја неће бити нежна према Саркозију
Николас Саркози - Sputnik Србија, 1920, 12.10.2020
Француски процес века: Хоће ли Саркози робијати због Гадафија
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала