- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Мост срушен у „Бици на Неретви“ биће поново подигнут

CC BY-SA 3.0 / Cropped photo/Вики корисник / Срушени мост у Јабланици
Срушени мост у Јабланици
 - Sputnik Србија, 1920, 30.09.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Мост срушен у „Бици за рањенике“ биће поново подигнут у Јабланици. Тако ће бити повезане обале Неретве и обновљен један од најважнијих симбола антифашизма и стратешко туристичко средиште у херцеговачком градићу. Мост је рушен два пута. Први пут 1943, а други пут 1969. године за потребе снимања филма „Битка на Неретви“ Вељка Булајића.
Према наводима портала Кликс, почело је повезивање конструкције са постојећом која лежи на левој обали реке, а након завршених радова поред моста биће урађен и један дрвени прелаз и стазе са леве и десне обале, чиме ће бити омогућен прелаз са једне на другу обалу Неретве.
Начелник Јабланице Дамир Шабановић каже да је то веома значајан пројект и да је после тридесет година чекања било крајње време да се и тај мост реконструише.
„То ће пуно значити за сам комплекс музеја ‘Битка за рањенике‘ и употпуњавања туристичке понуде, али и развоја самог комплекса“, каже начелник Јабланице.
Истиче како је тај пројекат изузетно комплексан, као и његова реализација, јер је било измена у пројекту због чега и касни завршетак радова, тако да не може са сигурношћу рећи кад ће бити у потпуности завршен и кад ће се бити свечано отварање, али да ће јавност о томе бити обавештена.
Директорка Јавне установе Музеј „Битка за рањенике на Неретви“ Азра Ђелмо истиче да то један од најважнијих пројеката који се у последњих неколико година реализује.
„То је наш најважнији експонат, сведок тих догађаја из 1943. године и сигурно верујемо да ће његова обнова повећати и репрезентативност самог комплекса и да ће већи број туриста да посећује овај локалитет. Што је најважније, сачуваће се мост и за будуће генерације, које ће имати прилику да и даље уче о антифашизму„, каже Азра Ђелмо.
Рушење моста 1943. наредио је Јосип Броз Тито. Због тога што је током операције фокус био на спасавању рањеника, она је у литератури и у југословенској историографији названа Битком за рањенике, односно најхуманијом битком Другог светског рата.
Након што су Немци по други пут подигли тај мост 1943, он је поново срушен 1968. године за потребе снимања филма „Битка на Неретви“ Вељка Булајића.
„Трагови једног времена: Филмски плакат 1945-1970.“ - Sputnik Србија, 1920, 24.07.2021
„Славица“ и „Валтер“ као вестерни: Како су наши филмски плакати настали по узору на Леонеа и Форда
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала