- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Начелник Генералштаба америчке војске: Рат у Авганистану се није завршио како смо желели

© AP Photo / Jon ElswickАмериканские флаги на фоне Капитолия в Вашингтоне, США
Американские флаги на фоне Капитолия в Вашингтоне, США - Sputnik Србија, 1920, 30.09.2021
Пратите нас
Америчка војска претрпела је стратешки неуспех у Авганистану иако је испунила део постављених задатака, изјавио је начелник здружених генералштабова америчких снага, генерал Марк Мили.

„Тај рат је за нас постао стратешки неуспех. Али, нисмо рат изгубили у последњих 20 дана, па чак ни у последњих 20 месеци. Узроци неуспеха су у далекој прошлости“, рекао је генерал на саслушању у америчком Сенату.

Он је додао да је Америка успела да се обрачуна са „Ал Каидом“ у Авганистану (терористичка организација забрањена у Русији), али није могла да заустави долазак талибана (такође забрањена организација у Русији) на власт.
„Свима нам је јасно да се рат у Авганистану није завршио онако како смо желели: у Кабулу су на власти талибани“, рекао је Мили и додао да су САД донеле читав низ погрешних стратешких одлука што је допринело да се војна операција у Авганистани заврши неуспешно.
Током саслушања многи конгресмени су апеловали на америчку команду да извуче лекцију из онога што се догодило, како се не би понављале грешке, а конгресмени из редова републиканца настојали су да докажу да је за долазак талибана на власт крива администрација Џозефа Бајдена.
Демократе су, с друге стране, тврдиле су одговорне све администрације у последњих 20 година а не само Бајден.
Генерал Мили и шеф централне команде Френк Мекензи су навели и да су саветовали Белој кући да још неко време остави у Авганистану 2.500 војника али да њихов предлог није усвојен.
Заменик председник Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев - Sputnik Србија, 1920, 11.09.2021
Криза у Авганистану
Москва: Одласком из Авганистана, Америка признала крах своје стратегије
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала