- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Упаљен аларм у Пентагону: Порастао број самоубистава у америчкој војсци

© AP Photo / John MinchilloАмеричка војска испред Капитола током протеста 6. јануара
Америчка војска испред Капитола током протеста 6. јануара - Sputnik Србија, 1920, 30.09.2021
Пратите нас
Број самоубистава у америчкој војсци прошле године скочио је за 15 одсто, а Пентагон је позвао данас на додатне напоре да се овај забрињавајући тренд преокрене.
Како јавља АП, према подацима који су објављени, током прошле године је било 580 самоубистава у поређењу са 504 годину дана пре, а од тога број самоубистава војника Националне гарде скочио је за око 35 одсто са 76 у 2019. на 103 прошле године, док је активна војска забележила раст од скоро 20 одсто.
Према наводима Пентагона, мушки припадници војске млађи од 30 година су у највећем ризику од самоубиства.
Док они чине мање од 42 одсто укупних трупа, међу њима је забележено 63 одсто смртних случајева због самоубиства.
Далеко најчешћи начин самоубиства међу војницима био је пиштољем, затим вешањем или гушењем.
"Подаци су забрињавајући. Стопе самоубистава међу нашим припадницима војске и у војним породицама и даље су превисоке, а трендови не иду у правом смеру.“ поручио је министар одбране Лојд Остин.

Самоубиства су већ дуго проблем у америчкој војсци

Иако су узроци самоубиства сложени, војни лидери су раније саопштили да верују да је пандемија ковида 19 допринела додатном стресу припадника војске, али према данашњим подацима је саопштено да није примећена „статистичка промена стопе самоубистава“ која би указивала на то да је пандемија имала утицаја.
Секретар за штампу Пентагона Џон Кирби признао је да Министарство одбране не може у потпуности да објасни пораст самоубистава последњих година.
„Тешко је означити посебну узрочност самоубиства на индивидуалној основи, а камоли на институционалној основи. И мислим да је то разлог зашто нам је тако тешко да разговарамо о било каквој специфичности, осим што можемо рећи да ово схватамо веома озбиљно'", поручио је Кирби.
Војни челници су данас назвали самоубиство значајним изазовом за службу, истичући да се тренд повећава последњих пет година.
"Иако нема јасног објашњења шта узрокује пораст самоубистава, схватамо да морамо да учинимо више у њиховом спречавању и да осигурамо да ресурси за то буду свима и лако доступни", поручили су у саопштењу секретар војске Кристин Вормут и начелник штаба војске генерал Џејмс Меконвил.
Званичници војске су саопштили да су стопе војних самоубистава упоредиве са цивилним стопама у САД, с тим да је употреба ватреног оружја била чешћа у војсци него код цивилног становништва, пренео је Танјуг.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала