- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Америка потапа Европску унију на Балкану

© Flickr / RickyNJБалкан и утицај САД
Балкан и утицај САД - Sputnik Србија, 1920, 01.10.2021
Пратите нас
Европска унија је показала да није политички јака да држи ствари под контролом на свом терену па је за очекивати да ту контролу преузме Америка, мишљење је Стевице Деђанског, директора Центра за развој међународне сарадње. Данијел Игрец, међународни стручњак из Словеније, сматра да је ЕУ одувек била продужена рука Америке, те изненађења нема.
Позван или не, тек специјални амерички изасланик за западни Балкан Габријел Ескобар појавио се у Бриселу током разговора Београда и Приштине сазваних поводом кризе на северу Косова. Ескобар се састао са обе делегације, као и са европски посредником у дијалогу Мирославом Лајчаком. Том приликом није се позабавио само косовским питањем већ и Босном и Херцеговином.

ЕУ губи моћ, Америка преузима кормило

На питање да ли ово води ка америчком „пoтапању“ ЕУ на Балкану и хоће ли Габријел Ескобар постати важнији и од Мирослава Лајчака, и од комесара за проширење ЕУ, посебно сада кад је ЕУ одустаје од чланства балканских земаља Стевица Деђански каже да Америка очигледно жели да поново преузме кормило на Балкану, а који јој је крајњи циљ и зашто то жели баш сада тек треба видети.
„Европска унија се показала као неспособна политичка организација, уз сву економску моћ преко које је могла да утиче на решавање неких питања. Међутим, разматрањем одлуке да нема чланства у ЕУ за земље из овог региона њена моћ која је иначе била слаба сада је потпуно опала. Ако томе додамо да има незадовољства и у самој ЕУ међу њеним чланицама, онда је јасно на ком нивоу је ЕУ,“ истиче Деђански.

Ескобар постаје главни играч

С друге стране, Америка је постављањем Ескобара на ову позицију, а у питању је политичар озбиљног формата који је дуже од 20 година присутан на овим просторима, показала да више нема намеру да Европској унији препушта решавање проблема у региону.
„Наравно, они неће то отворено рећи али ЕУ ће им надаље бити само платформа коју ће користити за решавање преосталих питања гдее би се они директно мешали. Мада је чињеница да ће се надаље све они питати,“ уверен је Деђански.
Из тог угла, сматра Деђански, сасвим је било очекивано да се Габријел Ескобар умеша и у дешавања у БиХ.
Данијел Игрец, стручњак за међународно право и спољну политику из Словеније, напомиње да морамо имати у виду да ЕУ никада није водила, нити је имала самосталну спољну политику према Балкану.

ЕУ није дорасла повереном послу

„Она је одувек била продужена рука САД и служила је као инструмент Вашингтона у спровођењу америчких геополитичких интереса у региону, а Америка је ЕУ поверила решавање кључних балканских питања. Бриселски званичници, укључујући и Лајчака, имали су улогу америчких емисара односно изасланика који су питања КиМ и Републике Српске морали да реше у складу са америчком спољнополитичком агендом,“ истиче Игрец.
Када се, међутим, показало да ЕУ нема потребан ауторитет и капацитет да тај задатак самостално спроведе до краја, у решавање кључних балканских процеса морали су да се директно умешају Американци.
„У том светлу посматрам и именовање Габријела Ескобара за специјалног изасланика за Балкан који је већ почео отворено да се намеће као директан учесник у преговорима око КиМ. Слична ситуација је и са Метјуом Палмером који је постао амерички изасланик за изборну реформу у БиХ и који је већ почео да намеће изборна правила која би умањила утицај конститутивних народа, а пре свега Срба на избор власти на нивоу БиХ,“ објашњава саговорник Спутњика..

Америка жели да Балкан реши што пре

Разлог за овај повећани и директнији ангажман САД Игрец види у промени геополитичких прилика у свету, посебно у погледу заоштравања односа између Америке и Кине.
„Вашингтон је свестан да му предстоји озбиљан фронт политичке, економске, па и могуће војне конфронтације са Пекингом и зато сада жури да што пре заврши посао на Балкану и затвори сва отворена питања у овом делу Европе. САД нам свакако не нуде никакву шаргарепу. Једино што од њих можемо да очекујемо јесте штап, и то у виду уцена и ултиматума,“ уверен је овај експерт.
Сматрам, закључује Игрец, да ће Србија убудуће бити изложена још жешћим притисцима администрације Џозефа Бајдена која ће путем ангажмана Ескобара и Палмера покушати од Београда да изнуди пуно тога, и де јуре признање тзв. Косова, и да га приволи на одређени вид ревизије Дејтонског уговора која би за циљ имала додатно умањивање надлежности Републике Српске и централизацију власти у БиХ.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала