- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

„Договор или нови избори“: Мандић и Кнежевић разговарали са Кривокапићем

© Tanjug / ZORAN ZESTICАндрија Мандић
Андрија Мандић - Sputnik Србија, 1920, 01.10.2021
Пратите нас
Лидери коалиције За будућност Црне Горе и Демократског фронта, Андрија Мандић и Милан Кнежевић, састали су се данас у згради Владе са премијером Здравком Кривокапићем, поводом разговора о њеној реконструкцији.
Мандић је рекао је да је Нова српска демократија, на чијем је челу, спремна за договор који ће задовољити све партије већине и да то буде у корист грађана.
Он је након разговора са Кривокапићем новинарима казао да су се углавном сложили, али и закључили да тешко сада могу дефинисати неку позицију док се не заврше разговори са свим представницима већине, преносе Вијести.
"Ми смо спремни за озбиљан и поштен договор и након тога ћемо имати одговоран и храбар однос према збиљи која није нимало једноставна", казао је Мандић.
Кнежевић је рекао новинарима да је обавио разговор са премијером Здравком Кривокапићем и да су се сложили да је овакво стање неодрживо.
Кнежевић се на разговор са премијером задржао око 15 минута.
„Очекујем да премијер достави предлог за излаз из кризе. Сложили смо се са је овакав стање неодрживо. Ако нема договора, по мени су избори рјешење. И у чланицама ЕУ владе се тешко састављају и кад се саставе тешко издрже до краја мандата .“, казао је Кнежевић.
Кнежевић је истакао да споразум треба да поштују сви.
„ДФ је спреман да стави по страни све што нас дијели, али очекујемо да то раде и остали. Очекујемо да ћемо до сриједе, четвртка имати предлог премијера. Ми ћемо инсистирати да се направи коалициони споразум који ће јасно прецизирати сва права и обавезе потписника. Ми сигурно нећемо пристати на овакво стање .“, казао је Кнежевић.
Након најава реконструкције Владе, Кривокапић данас почиње и званичне одвојене разговоре са лидерима парламентарне већине о том питању.
Планирано је да се Кривокапић данас сретне и са лидером СНП-а Владимиром Јоковићем, затим шефом клуба Покрета за промјене Бранком Радуловићем, лидерима Праве, Радничке и Уједињене Црне Горе Марком Милачићем, Максимом Вучинићем и Гораном Даниловићем. Сви они чинили су коалицију “За будућност Црне Горе” чији је премијер био носилац листе на парламентарним изборима.
За суботу је планиран разговор премијера са лидерима Демократа Алексом Бечићем и Грађанског покрета УРА Дританом Абазовићем.
Након што су Демократе и Демократски фронт саопштили да је Владу потребно реконструисати, Кривокапић је предложио да реконструисана Влада има три потпредседника, а да се ресори “који су се показали као обимни” поделе.
Из Владе је саопштено да ће кандидате за нове министре предлагати Кривокапић након консултација с парламентарном већином.
Посланик и потпредсендик Демократа Владимир Мартиновић је синоћ поручио да предлаже да ГП УРА препусти нестраначким кандидатима фотеље у Влади, како би имали експертску и нестраначку Владу, јер ова сада нити је нестраначка, нити експертска.
Потпредсјеник УРА Милош Конатар поручио је да посланички клуб "Црно на бијело" и ГП УРА остају при принципијелном ставу да је реконструкција Владе Црне Горе могућа само уз поштовање експертско нестраначног модела.
"С обзиром на то да Конатару није спорно да кандидат ДФ-а Никола Булатовић буде 1 од 11 чланова Тужилачког савјета, предлажем да га УРА позове у Владу како би био 1 од 14 чланова Владе. И имамо независан Тужилачки савјет", написао је Мартиновић у реаговању на Твитеру.
У скупштинским клупама владајућа већина има 41 једног посланика, од њих тројица су из УРЕ. За евентуалну реконструкцију Владе треба подршка 41 посланика, очекује се и званична понуда мањинским странкама да учествују и подрже нови састав владе.
Алекса Бечић - Sputnik Србија, 1920, 30.09.2021
РЕГИОН
Бечић: Реконструкција Владе један једини исправни пут
Премијер Црне Горе Здравко Кривокапић - Sputnik Србија, 1920, 30.09.2021
РЕГИОН
Почињу преговори око реконструкције црногорске Владе
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала