- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Суд БиХ: Фикрет Абдић неће бити изручен Хрватској

© AP Photo / Darko BandicФикрет Абдић
Фикрет Абдић - Sputnik Србија, 1920, 01.10.2021
Пратите нас
Став Суда БиХ је да начелник Општине Велика Кладуша и бивши директор и оснивач „Агрокомерца“ Фикрет Абдић не може да буде изручен Хрватској по потерници коју је за њим расписао Интерпол јер га од изручења штити чињеница да има босанско-херцеговачко држављанство, саопштено је из седишта тог суда у Сарајеву.
Након противречних информација о томе јесу ли или не припадници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) у четвртак покушали да приведу Абдића (82) ради изручења Хрватској, из Суда БиХ медијима су послали саопштење у којем су навели да су одлучили да Абдића уопште не треба приводити због одлучивања о евентуалном изручењу, јер за то нема законске основе, пренео је портал Индекс, позивајући се на Хину.
„Казнено дело за које се особа (Абдић) потражује је из 2001. године. Међудржавни уговор БиХ и Хрватске о изручењу својих држављана из 2012. године не примењује се на кривична дела из 2001. године, а што и сам Интерпол наводи. У складу са тим, а на основу начела економичности, надлежни дежурни судија није наложио привођење потраживане особе“, пише у саопштењу.
Додали су и да би привођење Абдића због формалног одлучивања о томе може ли он бити изручен Хрватској представљало „неоправдано трошење ресурса и времена“.
Хрватска је међународну потерницу за Абдићем расписала на основу чињенице да је Врховни суд 2019. године укинуо пресуду којом је Абдић ослобођен оптужби за злоупотребу службеног положаја и овлашћења, односно имовине некадашњег „Агрокомерца“.
Абдић је у Хрватској и даље формално оптужен да је противзаконито присвојио кућу у Волоском код Опатије и још неке некретнине вредне око 275.000 евра.
Абдић сада обавља дужност начелника Општине Велика Кладуша, где се вратио након што је у Хрватској одслужио казну од 15 година затвора која му је изречена због одговорности за ратне злочине.
Фикрет Абдић, познат под надимком Бабо, оснивач је комбината „Агрокомерц“, једног од најмоћнијих привредних гиганата на простору бивше Југославије, али и актер једне од највећих привредних афера у бившој Југославији.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала