Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Шта је највише допринело српском БДП-у?

© Фото : Иван ПролеНовац - динари
Новац - динари - Sputnik Србија, 1920, 02.10.2021
Пратите нас
Највећи допринос БДП-у Србије у 2020. години, од 13,3 посто, имао је сектор прерађивачке индустрије.
Са 11,3 процента следи трговина на велико и мало и поправке моторних возила, док је седам посто резултат сектора пословања некретнинама.
„Грађевинарство практично откад корона бесни целом планетом, носи економију ове земље. Ми смо имали раст БДП-а у првом кварталу 20 одсто, у другом више од 17 одсто, а у септембру месецу смо имали највећу реализацију буџета у историји ове земље. Више од 300 милиона евра је Влада РС инвестирала у инфраструктуру ове земље. Сви ови ауто-путеви, брза железница, пловност Дунава, луке на Дунаву у које много инвестирамо - то су те стотине милиона евра које подижу економију и омогућавају раст плата и пензија, долазак страних инвеститора и да Србија буде на нивоу развоја земаља Средње Европе", рекао је министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре (МГСИ) Томислав Момировић.
МГСИ је реализовало 65 одсто укупног буџета, што је процентуално више него у 2020. години, када је 13. новембра реализација била 61 одсто, пише портал Каматица.
„Само у септембру месецу смо имали реализацију из буџета у висини од 33 милијарде динара, што је 21 одсто целокупног годишњег буџета“, поручили су.
Иначе, бруто домаћи производ Србије у 2020. години износио је 5.502 милијарде динара, што је 53,4 милијарде америчких долара, саопштио је данас Републички завод за статистику.
Према доприносу БДП-у, после наведених, даље следе пољопривреда, шумарство и рударство са 6,3 посто, те сектор информисања и комуникација са 5,4 процента.
Највећи реални раст бруто додате вредности (БДВ) по делатностима прошле године је остварио сектор информисања и комуникација – 8,6 посто, а следи сектор здравствене и социјалне заштите са 5,8 процената.
Најзначајнији реални пад БДВ-а био је у сектору смештаја и исхране – 29,3 посто, а следе уметност, забава и рекреација са падом од 19,5 одсто.
Синиша Мали - Sputnik Србија, 1920, 16.09.2021
ЕКОНОМИЈА
Мали: Јавни дуг до краја године остаје испод 60 одсто
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала