- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Шта се десило са померањем сата у ЕУ

© AP Photo / Alastair GrantЧасовник Биг Бен у Лондону
Часовник Биг Бен у Лондону - Sputnik Србија, 1920, 02.10.2021
Пратите нас
Иако је Европска комисија још пре три године предложила да се укине сезонско померање сата, државе чланице се о томе још нису договориле, а чини се да у догледно време ни неће.
„У недељу, 31. октобра, померићемо сат", изјавио је портпарол Стефан Де Кирсмакер, одговарајући на питање новинара што се догађа с предлогом да се укине померање сата сваке последње недеље у марту и последње недеље у октобру.
Померање сата требало је да буде укинуто 2019, након што је бивши председник ЕК Жан-Клод Јункер 2018. то предложио за целу Европску унију, с тиме да је чланицама препуштено да одлуче хоће ли задржати летње или зимско рачунање времена.
Предлог је 2019. подржао Европски парламент, но треба да га усвоје државе-чланице. Тренутно нема никаквих назнака да би предлог могао да добије њихову потпору.
„Ствар је сада у рукама држава чланица“, рекао је портпарол.
Европски министри одлучили су у децембру 2018. да одложе одлуку о укидању сезонског померања сата до 2021. али се након тога ништа није догодило по том питању.

Померање сата као компромис

Одлука о томе хоће ли нека држава чланица узети као трајно летње или зимско време зависи од њеног географског положаја и стога је тешко очекивати договор о предлогу ЕК који се сада чини исхитрен, иако то нико не жели службено да призна.
У Европској унији постоје три временске зоне и највећа је средњоевропска, од Пољске на истоку до Шпаније на западу, преноси Индекс.
Када би све земље из те временске зоне узеле на пример трајно летње рачунање времена, у Шпанији, Белгији, Холандији, Данској зими би сунце излазило тек средином преподнева, а на северозападу Шпаније око 10 сати.
У случају да узму зимско као трајно време, сунце би на истоку Пољске излазило у три сата ујутро, у Варшави у 3 сата и 15 минута, а у Берлину у 3 сата и 44 минуте.
С друге стране, када би земље на западу и северу континента ушле у западноевропску временску зону, што би било природно, настале би нове компликације јер би на пример Француска и Немачка спадале у две различите временске зоне.
Стога се чини да је сезонско померање сата, уз све недостатке, ипак најбољи компромис.
Свету прети несташица песка - Sputnik Србија, 1920, 06.09.2021
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Земља се драматично убрзала по сили мистериозног фактора
Време - Sputnik Србија, 1920, 27.10.2019
Ко је смислио померање сата
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала