- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Хоће ли Србија формирати посебно тужилаштво за нестале бебе

CC BY 2.0 / Tamaki Sono / Бебе у породилишту
Бебе у породилишту - Sputnik Србија, 1920, 02.10.2021
Пратите нас
Иако је Удружење за истину и правду о бебама у четвртак саопштило да су решили први случај у афери отетих беба, по тужилаштвима у Србији налази се још 1.500 нерешених случајева несталих новорођенчади. Надлежни су због тога позвани да формирају посебно „тужилаштво за бебе“, које би преузело све предмете и поступало у сарадњи с Владином комисијом.
Четрдесетогодишњи Млађан Радивојевић из Доњег Адровца код Алексинца дошао је у четвртак пред крушевачко тужилаштво с рођеном сестром коју је упознао само два дана раније и ДНК анализом која потврђује да је отет од биолошких родитеља и дат другој породици на усвојење.

Посебно тужилаштво за нестале бебе

Председник Удружења за истину и правду о бебама и члан Владине комисије за испитивање рада државних органа у случајевима несталих беба у Србији Радиша Павловић тврди да је то прва ДНК анализа у Европи која доказује отмицу бебе и нада се да ће Млађанов случај дати „ветар у леђа“ заплашеним људима да сведоче о афери отетих беба.
© Фото : Спутњику уступио Радиша ПавловићПотврда да је Млађан Радивојевић дете жене која је сумњала да су јој отели бебу у породилишту
Потврда да је Млађан Радивојевић дете жене која је сумњала да су јој отели бебу у породилишту - Sputnik Србија, 1920, 02.10.2021
Потврда да је Млађан Радивојевић дете жене која је сумњала да су јој отели бебу у породилишту
Он је надлежнима предложио да формирају посебно тужилаштво, које би преузело и расветлило све случајеве несталих беба, којих по тужилаштвима у Србији има 1.500.
„Наша идеја је да тужилаштво прихвата предлоге и сугестије чланова Владине комисије, који су директно или индиректно везани за појединачне случајеве. Ми овде имамо више удружења, од којих се нека баве политиком, не занима их ова тема, препричавају туђе приче, не раде истраге, користе ову тему као алат“, каже Павловић за „Спутњик“.
Павловић скреће пажњу на то да низ тужилаца у Србији без основа затвара случајеве несталих беба и да би предлог Удружења то решио тако што би забранио затварање случајева без сагласности чланова Владине комисије.
„Кад се дође до пуне истине, потребно је да се свима то лепо објасни. Направили смо правну праксу по градовима у којима смо током истрага имали одличну сарадњу, попут Пожаревца. Тужилац или врх полиције позове породицу и упути је докле су стигли с истрагом и консултује се с њом. То је прави пут и начин“, истиче Павловић.
Удружење се и раније обратило државним институцијама и тражило хитан пријем код председника Србије Александра Вучића, како би му изнело проблем који постоји у установама и предлог о формирању посебног тужилаштва.
„Председиштво је упутило допис Министарству Правде поводом нашег захтева и имали смо састанак у Министарству пре око седам дана. Потребне су нам логистика и подршка државе, јер смо и овај случај радили искључиво о свом трошку. Иако смо чланови Владине комисије, то не значи да имамо бенефите. Возимо се својим аутомобилима и трошимо свој новац. Од државе нисмо један динар узели нити тражили“, предочава Павловић.

Муке у походу за истином

Павловић истиче да усвојена деца и биолошки родитељи обично не знају правила и прописе, због чега се догађа да у институцијама њима вешто манипулишу и да им је зато у походу за истином потребна помоћ трећег лица, попут Удружења, што се и показало у случају Млађана Радивојевића.
„Траг води да га је на усвајање дао Центар за социјални раду Алексинцу. Он одлази тамо, њему усмено саопштавају да га је родила нека малолетница од 16 година и да га је оставила. И поред његовог инсистирања да види досије, они су њему саопштили да је досије под кључем. Пошто је Млађа добио одговор, обратио се нама и замолио нас да одемо заједно у матичну службу. Дошли смо до нових сазнања и расветљавања. Кад смо прикупили све, поднели смо кривичну пријаву“, препричава нам Павловић.
Беба - Sputnik Србија, 1920, 30.09.2021
СРБИЈА
Млађан пронашао породицу ДНК анализом: Доказан први случај у афери отетих беба, тврди Удружење
Пројекција документарног филма Рођени отети у Храму Светог Саве - Sputnik Србија, 1920, 03.02.2018
Рођени отети: Страшан злочин у Србији на који нико не реагује (видео, фото)
Бебино стопало - Sputnik Србија, 1920, 08.11.2017
Јесу ли нестале српске бебе продаване Албанцима на Косову (фото)
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала