- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Амерички стил у Србији: На три локације ничу ограђена насеља

CC0 / / Једнообразне куће у америчком предграђу
Једнообразне куће у америчком предграђу - Sputnik Србија, 1920, 03.10.2021
Пратите нас
„Гатед комјунити“ је у САД уобичајен израз којим се описује насеље затвореног типа, ограђено насеље. Сви знамо, махом из филмова, како ова насеља отприлике изгледају – налазе се у предграђима, имају ограду и капију, често и чувара, видео-надзор, уређене улице и у њима низ кућица које личе једне на друге, са уредним травњацима.
Нема аутомобила начичканих по тротоарима, нема смећа на улицама, деца се слободно играју испред куће. Зеленило, приватност, сигурност... Једном речју – амерички сан.
Оваква и слична ограђена насеља, полако ничу и у Србији. Још увек их има јако мало, али је евидентно да утиру пут новом тренду у станоградњи код нас, с обзиром да, како кажу инвеститори и стручњаци за некретнине, овај тип становања све више занима купце.

Врњачка Бања

Једно од таквих насеља затвореног типа гради се у Врњачкој Бањи, на изолованом месту, али ипак близу променаде.
Ограђено насеље затвореног типа „Ројал вилас клуб“ гради фирма „Два брата Гочанин, а састоји се из 11 кућица. „Кућице су подељене по вертикали, а једна вертикала има 54 квадрата и кошта 80.000 евра са ПДВ-ом. За ту цену добија се део дворишта и паркинг место. Куће имају подно грејање“, кажу за портал Е-капија у „Бања некретнинама“ које имају ексклузивно право продаје.
Како истичу, насеље, чија је изградња при крају и очекује се да буде готова до краја године, имаће рампу, видео-надзор и кућицу на улазу за чувара. Планирана је и градња заједничког базена. Станарима или пак „викендашима“, у зависности од тога за шта ће купци користити стамбене јединице, биће на располагању и служба за одржавање зелених и осталих површина.
„Предност оваквог насеља је свакако то што је ограђено са свих страна, па можете дозволити својој деци да безбрижно проводе време на игралишту, које је такође у склопу комплекса. Зато има много заинтересованих купаца, јер оваквих ограђених насеља која пружају безбедност и приватност у Врњачкој Бањи нема, а ретка су и у целој Србији, с обзиром да такав концепт градње и живљења код нас још није заживео“, кажу у „Бања некретнинама“ и додају да су део кућа већ продали, и да су их људи углавном куповали читаве, а не по вертикалама, како би имали додатну приватност.

Фрушка гора

Још једно насеље затвореног типа ниче на падинама Фрушке горе, на 10 минута аутомобилом од центра Новог Сада. Тамо је почела градња друге фазе „Соларне долине“ – ограђеног насеља са рампом за приступ само станарима, и са слепим улицама без саобраћаја.
Како је за портал рекла архитекта и коаутор пројекта Маја Момиров, инспирација за пројекат „Соларна долина“ је била жеља и потреба да се формира алтернатива стамбеној понуди у Новом Саду, у виду модела становања који балансира аспекте и колективног и индивидуалног становања на најоптималнији начин.
Према речима Николе Џолева, једног од директора фирме Соларна долина-инвест која је инвеститор пројекта, у току је градња прве од пет планираних интерних улица, у којој ће се налазити 16 стамбених јединица у низу, са леве и десне стране.
„Куће величине С, М и Л (мале, средње и велике) имаће приземље и спрат и независни улаз, као и паркинг, а свака ће поседовати и сопствено двориште у које се излази из дневног боравка. Реч је о паметним и енергетски ефикасним кућама, са дигиталним регулаторима температуре, ролетни и комплетног осветљења путем мобилне апликације, као и индивидуалним топлотним пумпама за подно грејање, централно хлађење и припрему санитарне топле воде. Такође, равни кровови објеката остављају могућност за уградњу соларних електрана по жељи станара. Куће ће заузимати само 28 одсто површине насеља, а остало ће бити додатни садржаји и зеленило“, каже Џолев за Екапију.
„Соларна долина“ ће имати различите заједничке садржаје, попут дечјих игралишта и теретана на отвореном, шеталишта, терена, зелених површина и мреже пешачких и бициклистичких стаза кроз цело насеље, а техничка служба одржавања бринуће о њиховом уређењу и одржавању, као и о безбедности насеља.
Будући станари имаће на располагању и уређене парцеле за био-баште у зонама које су најосунчаније, са централним наводњавањем и заједничким одржавањем, у којима ће моћи да узгајају сопствену храну.
Завршетак прве улице у насељу је планиран крајем 2022. године, док се у наредне три године очекује изградња читавог насеље, са укупно 100 кућа, каже директор компаније која је у првој фази градње Соларне долине 2018. већ изградила 10 стамбених објеката.

Сребрно језеро

Најзад, на Сребрном језеру, такође је у плану изградња насеља затвореног типа.
То је за Е-капију потврдио Митар Јовић, директор компаније „Силвер лејк инвестмент“ која на Сребрном језеру већ има изграђене туристичке капацитете у склопу комплекса äСилвер лејк ризорта“.
„Насеље ће бити ограђено, са обезбеђењем, контролисаним приступом и заједничким одржавањем, имаће 20 до 30 кућа за продају површине од 60 до 120 м2 и два базена“, најавио је Јовић.
Балкони са зеленилом - Sputnik Србија, 1920, 25.08.2021
Шта су пасивне куће и на који начин штеде енергију
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала