- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Савети руског лекара: Пет правила која ће вам помоћи да успорите старење

© Depositphotos.com / MonkeybusinessСтарији пар шета парком
Старији пар шета парком - Sputnik Србија, 1920, 03.10.2021
Пратите нас
Многи људи маштају да живе што дуже, да остану здрави и младолики. Потребно је уложити одређене напоре како би се то и остварило. Руска докторка Оксана Драпкина, чланица Руске академије наука, открива пет правила за успоравање старења.
Не дозвољавајте себи да будете лењи, не само физички, него и психички. Активна ментална активност тренира когнитивне способности и омогућава вам да их дуже сачувате. Решавајте загонетке, укрштене речи, мозгалице и слично. Тренирајте мозак.
Са старошћу често долази и заборавност. Један од разлога може бити вишак информација – вести са телевизије, интернета, приче ваших познаника. Усредсредите се на основно, а непотребне детаље игноришите.
Нађите занимацију која вас испуњава. Ако то није посао који радите и од кога живите, онда нека то буде хоби, јер то повећава потенцијал мозга. Путујте, учите нове језике, плешите, певајте, усавршавајте рад на рачунару, кувајте, поправљајте ствари...било шта што вам пружа задовољство.
Не одустајте од физичке активности. Она проузрокује да се хормони среће ослобађају у крв, повећава менталне способности. Ако се будете здраво хранили и будете активни, научници су доказали да ће ваше интелектуалне способности само расти с годинама.
Велику улогу игра генетика, али имајте у виду да начин живота доприноси здравој и активној старости са преко 60 одсто. Не плашите се нових ствари, комуницирајте, забавите се и верујте у најбоље.
Девојка показује знак срца - Sputnik Србија, 1920, 25.09.2021
ДРУШТВО
Руски нутрициониста: Једанаест производа корисних за срце
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала