- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Ајвар или кисели купус — шта је здравије

CC0 / Pexels / Кисели купус
Кисели купус - Sputnik Србија, 1920, 04.10.2021
Пратите нас
Када знамо да за једну теглу ајвара треба три килограма свеже паприке, поставља се питање шта је све нестало од хранљивих материја после обраде овог поврћа?
Постоје два начина припреме ајвара - млевењем и цепкањем паприке, а др Војислав Перишић објашњава шта је боље и да ли су у ајвару сачувани витамини.
"Ако се паприка меље, онда то утиче на транзит нутријента кроз црева, перистатика је бржа и брже се празните. Ајвар јесте укусан, али његова хранљива вредност је релативно мала", каже за Тв Прва Перишић.
Осим што је нискокалоричан, ајвар поспешује пробаву, па га доктор препоручује као премаз - ујутру или увече, и као ужину. Али да би имао пробавни ефекат, мора се појести значајна количина - до 10 кашика.
За разлику од зимнице, за коју Перишић каже да нема много корисних дејстава јер "ту нема ферментације", кисели купус је "краљ поврћа" јер му се процесом кишељења повећава количина витамина Ц.
"Кисели купус има много витамина Ц, антиоксиданса, и пробиотика. Расо је најхранљивија течност која је добијена ферментацијом купуса. Кисели купус је бољи од обичног јер је пун пробиотских материја.
Сазнајте и како су Јапанци открили српски ајвар и кисели купус:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала