https://sputnikportal.rs/20211004/ajvar-ili-kiseli-kupus--sta-je-zdravije-1130395060.html
Ајвар или кисели купус — шта је здравије
Ајвар или кисели купус — шта је здравије
Sputnik Србија
Када знамо да за једну теглу ајвара треба три килограма свеже паприке, поставља се питање шта је све нестало од хранљивих материја после обраде овог поврћа? 04.10.2021, Sputnik Србија
2021-10-04T14:18+0200
2021-10-04T14:18+0200
2021-10-04T16:04+0200
друштво
стил живота
друштво
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e5/0a/04/1130397989_0:1442:2000:2567_1920x0_80_0_0_d162c4d050af58a659e8d07480050354.jpg
Постоје два начина припреме ајвара - млевењем и цепкањем паприке, а др Војислав Перишић објашњава шта је боље и да ли су у ајвару сачувани витамини.Осим што је нискокалоричан, ајвар поспешује пробаву, па га доктор препоручује као премаз - ујутру или увече, и као ужину. Али да би имао пробавни ефекат, мора се појести значајна количина - до 10 кашика.За разлику од зимнице, за коју Перишић каже да нема много корисних дејстава јер "ту нема ферментације", кисели купус је "краљ поврћа" јер му се процесом кишељења повећава количина витамина Ц.Сазнајте и како су Јапанци открили српски ајвар и кисели купус:
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2021
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Вести
sr_RS
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e5/0a/04/1130397989_0:1255:2000:2755_1920x0_80_0_0_712f75595f12f5f97cdd8ba0800e6700.jpgSputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
стил живота, друштво
Ајвар или кисели купус — шта је здравије
14:18 04.10.2021 (Освежено: 16:04 04.10.2021) Када знамо да за једну теглу ајвара треба три килограма свеже паприке, поставља се питање шта је све нестало од хранљивих материја после обраде овог поврћа?
Постоје два начина припреме ајвара - млевењем и цепкањем паприке, а др Војислав Перишић објашњава шта је боље и да ли су у ајвару сачувани витамини.
"Ако се паприка меље, онда то утиче на транзит нутријента кроз црева, перистатика је бржа и брже се празните. Ајвар јесте укусан, али његова хранљива вредност је релативно мала", каже за Тв Прва Перишић.
Осим што је нискокалоричан, ајвар поспешује пробаву, па га доктор препоручује као премаз - ујутру или увече, и као ужину. Али да би имао пробавни ефекат, мора се појести значајна количина - до 10 кашика.
За разлику од зимнице, за коју Перишић каже да нема много корисних дејстава јер "ту нема ферментације", кисели купус је "краљ поврћа" јер му се процесом кишељења повећава количина витамина Ц.
"Кисели купус има много витамина Ц, антиоксиданса, и пробиотика. Расо је најхранљивија течност која је добијена ферментацијом купуса. Кисели купус је бољи од обичног јер је пун пробиотских материја.
Сазнајте и како су Јапанци открили српски ајвар и кисели купус: