- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Додиково писмо званичницима ЕУ: Стављени сте у функцију рушења БиХ

© Sputnik / Лола ЂорђевићЖељко Комшић и Милорад Додик
Жељко Комшић и Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 04.10.2021
Пратите нас
Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик упутио је писма председници Европске комисије Урсули фон дер Лајен, председнику Европског савета Шарлу Мишелу, премијеру Словеније Јанези Јанши у којем је, поводом Самита ЕУ - западни Балкан указао да БиХ није донела одлуку о учешћу на овом скупу, нити је именовала делегацију и дефинисала платформу.
Указавши на значај овог самита, који ће бити одржан 6. октобра на Брду код Крања, за будућност региона и БиХ, као и чињеницу да ће се усвајати платформа о којој нико у БиХ није заузео став, Додик је нагласио да је то у директној надлежности Председништва БиХ, али да уопште није заказана седница на којој је о свему томе требало разговарати, објавио је РТРС.
„У складу са тим, сваки вид учешћа на било који начин сматрамо кршењем Устава БиХ и пословника о раду Председништва БиХ“, поручио је Додик и подсетио да су сва спољнополитичка питања у директној надлежности Председништва БиХ и о сваком питању потребно је постићи консензус у складу са Уставом БиХ и Пословником о раду Председништва БиХ.
С обзиром на чињеницу да је председавајући Жељко Комшић најавио свој одлазак на Самит иако нису спроводени неопходни законски услови предвиђени Пословником о раду Председништва БиХ, Додик је појаснио да према Пословнику, Уставу и законским регулативама којим се уређује рад Председништва и појављивање чланова на скуповима регионалног и међународног карактера потребно је сазвати седницу Председништва БиХ да би се консензусом донела одлука о делегацији која ће представљати БиХ на тим скуповима.
„Будући да је овај пут изостала законом предвиђена процедура сазивања седнице, понашање Комшића је противправно и грубо кршење постојећих законских оквира у вези са надлежностима Председништва БиХ те да је о томе потребно расправити и изјаснити се“, истакао је Додик.
Српски члан Председништва БиХ је у писму Фон дер Лајеновој нагласио да је веровао да је разумела и схватила како функционише Председништво БиХ као колективни орган од три члана и да тај орган одлучује консензусом, али да сада види да то све није тако, те да још верује да је лоше саветована када је на престојећи Самит ЕУ-Западни Балкан позван само Комшић.
„На овај начин су Вас директно ставили у функцију рушења БиХ и Дејтонског споразума на чему они почивају, а највише Устав БиХ. Овај једнострани приступ само доприноси распаду БиХ и сви актери који то подржавају - подржавају само распад. Нажалост, сведоци смо ситуација када неки функционери злоупотребљавају међународне форуме, догађаје и састанке различитих тела износећи неусклађене и неовлаштене изјаве које не одражавају став свих релевантних актера у БиХ“, констатовао је Додик.
Он је поручио да Комшић у овом случају излаже само личне или ставове своје странке, али ни под којим околностима не треба сматрати да је таква изјава дата у име БиХ.
„Злонамерна политичка мантра, за коју се очекује да ће бити представљена у говору Жељка Комшића, у више наврата истичући две од три етничке припадности као покретач свих проблема у БиХ, једноставно је неистинита и одражава константну праксу замене теза. Последично, укупна политичка ситуација у БиХ је нестабилна, а ову нестабилност подржава и међународна заједница која одлучује да затвори очи пред покушајима попут писама овог садржаја“, нагласио је Додик.
Он је у писму Мишелу указао да делегација која ће присуствовати самиту ЕУ-Западни Балкан наводно у име БиХ ни у ком случају није делегација БиХ коју су одобриле и овластиле надлежне институције и према прописима који су на снази у БиХ, на било којем нивоу.
Српски члан Председништва БиХ подсетио је Мишела да БиХ има сложену изборну структуру, а у овом тренутку врло сложену политичку ситуацију узроковану једностраним, недемократским акцијама неких представника међународне заједнице.
У писму Јанши, чија земља председава ЕУ и домаћин је самита, српски члан Председништва је указао да је стање у БиХ више него сложено, а да се та ситуација још више погоршава оваквим случајевима, када Комшић не тражи одлуку Председништва БиХ која је неопходна за учешће у име БиХ.
„Уважени председниче Владе, ово се дешава у континуитету и доводи до распада БиХ као државне заједнице“, истакао је Додик.
Он је изразио наду да ће премијер Словеније, као домаћин скупа, обратити одговарајућу и озбиљну пажњу на незавидну ситуацију која је узрок овог писма.
Писма исте садржине Додик је упутио и свим шефовима држава ЕУ и земаља Западног Балкана, саопштено је из Кабинета српског члана Председништва БиХ.
 Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 24.09.2021
РЕГИОН
Додик: Комшића и његове саговорнике обједињује нескривена мржња према Србима
Жељко Комшић пред Генералном скупштином УН у Њујорку - Sputnik Србија, 1920, 22.09.2021
РЕГИОН
Темељи дејтонске Босне и Херцеговине уздрмани данас у Њујорку
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала