- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руски посланик: Формирање војне мисије ЕУ у Украјини покренуће многа питања

© Flickr / European ParliamentВојници носе заставу ЕУ
Војници носе заставу ЕУ - Sputnik Србија, 1920, 04.10.2021
Пратите нас
Формирање војне мисије за обуку ЕУ у Украјини изазваће многа питања, а Брисел би требало више пажње да посвети спровођењу Минских споразума, саопштио је на Телеграму председник Одбора за међународне послове Думе Леонид Слуцки.
Према његовим речима, у случају да дође до формирања неке војне мисије за обуку ЕУ у Украјини ће се појавити многа питања.
„Против кога ће их ‘обучавати’ европски инструктори и ко ће им бити ‘ученици’? Покривајући се митском ‘руском агресијом’, Украјина би се на тај начин могла претворити у полигон за нове војне провокације против Русије на радост свих русофоба“, написао је Слуцки.
Он је приметио да у случају да се у Европи заиста брину о безбедности Украјине онда би европски чиновници морали да обрате пажњу на конфликт у Донбасу који не престаје и саботажу Минских споразума од стране Кијева.

„Притом, западни партнери не би требало да заборављају да Русија као суверена држава има права да спроводи вежбе на својој територији како би одржала борбену готовост војске. Москва у овом случају не нарушава међународне обавезе. Сваки покушаји да се тиме оправда размештање војних мисија у суседним државама са Русијом нису основани“, указао је он.

Односи Русије са Украјином и Западом погоршали су се због ситуације у Донбасу, где је Кијев 2014. покренуо војну операцију против самопроглашене Луганске и Доњецке народне републике, и око Крима који је ушао у састав Русије након референдума о полуострву 2014. године. Украјинске власти и западне земље више пута су Русију оптуживале за мешање у унутрашње послове Украјине. Москва је одбацивала све оптужбе, наводећи да Русија није страна у унутрашњем украјинском сукобу, као и да је питање Крима коначно затворено.
У последње време Кијев и западне земље изражавају забринутост због наводног интензивирања „агресивних дејстава“ Русије у близини границе са Украјином. Портпарол руског председника Дмитриј Песков истакао је да Москва премешта трупе у оквиру своје територије и по сопственом нахођењу. Према његовим речима, то ни за кога не представља претњу и никога не треба да брине.
Украјински војници на Међународним војним вежбама Rapid Trident 2019. у Лавовској области - Sputnik Србија, 1920, 03.10.2021
РУСИЈА
Медији: ЕУ ствара војну мисију у Украјини
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала