- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

У Турској археолози пронашли 400 гробница старих око две хиљаде година /фото/

CC BY 3.0 / cropped photo/Klaus-Peter Simon / Древни турски град Блаундус
Древни турски град Блаундус - Sputnik Србија, 1920, 04.10.2021
Пратите нас
У древном турском граду Блаундусу археолози су пронашли 400 исклесаних гробница старих отприлике 1.800 година и украшених разним мотивима.
У Блаундусу, који се налази на полуострву окруженом дубоким долинама, до данас су археолошка ископавања открила многе хеленистичке, римске и византијске артефакте, а овогодишњи рад био је фокусиран на подручја некрополе. Ископавањем је откривено 400 камених гробница са више просторија, чији су зидови украшени посебним мотивима грана винове лозе, гроздова и цвећа.
Према речима вође ископавања, професора Бирола Јана, након анализе остатака и другог материјала који су пронашли на том подручју, истраживачи су дошли до закључка да су камене гробнице активно коришћене после 2. века нове ере, пише „Дејли сабах“.
„Можемо рећи да су били намењени породичним сахранама“, нагласио је он. Јанов тим верује да древни град такође има велики број гробница које се налазе дубље под земљом, пошто је Блаундус окружен шанцем који на неким местима досеже 70 метара.
Говорећи о пронађеним гробницама, археолог је приметио да се унутар стенских гробница налазе просторије различитих врста.
„Испред зидова сваке крипте право у стену уклесани су лучни саркофази. Осим тога, унутар гробница смо пронашли места за која верујемо да су кориштена за погребне церемоније. Улаз у њих био је затворен мраморним вратима, која су била отворена током сахрана или ритуала“, објаснио је Бирол.
Сада је стручњацима приоритет очување гробница и омогућавање да туристи у будућности могу посетити целу некрополу. Они већ припремају пројекте за промоцију овог археолошког налазишта. Биће изграђена пешачка стаза, а подручје осветљено.
Град је основао римски војсковођа Баоундус када је Александар Македонски кренуо у поход на Анадолију. Након Александра Великог, градом су управљали Римљани и Византинци. У тим периодима било је седиште епископије.
Блаундус је изграђен на врху брда изнад кањона Гранд Улубеј, који има стратешки значај. Иако је град основан у хеленистичко доба, услед земљотреса који су нанели велику штету, обновљен је и претворен у једно од значајнијих урбаних средишта из римског доба у региону. Постоји много јавних и верских објеката, попут храмова, позоришта, стадиона, гимназије и базилике. Такође има структуру аквадукта од 8 километара који је служио за довођење свеже воде у град.
Комплекс пећина Горам на Гибралтару - Sputnik Србија, 1920, 29.09.2021
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Велико откриће археолога на Гибралтару: „Као да смо нашли Тутанкамонову гробницу“ /фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала