Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Кон: Тражили смо да се јавно саопшти шта је медицински део Кризног штаба тражио

© Sputnik / Лола ЂорђевићПредраг Кон
Предраг Кон - Sputnik Србија, 1920, 05.10.2021
Пратите нас
Епидемиолог и члан Кризног штаба др Предраг Кон каже за РТС да је јасно да раст броја новозаражених могу да успоре рестриктивније мере.
Кон напомиње да су из медицинског дела Кризног штаба предложили да 10 дана буде скраћено радно време до 17 сати и забрана јавног окупљање преко пет људи, јер је "ситуација крајње озбиљна". Истиче да не разуме противаргумент за ковид пропуснице.
Предраг Кон је гостујући у Београдској хроници изјавио да је јасно да ако гледамо шта тренутно може да успори пораст то су рестриктивне мере.
"Ми смо предложили да поред тога што подржавамо ковид пропуснице сматрамо да оне нису довољне и да је неопходно укључити рестриктивније мере, да 10 дана буде скраћено радно време до 17 и забрана јавног окупљање преко пет људи и припремили се за ковид пропуснице које би после тих 10 дана требало да се уведу. Нагласили смо да је вакцинација најзначајнија мера и да она мора да се подигне на 80 одсто, уз претходно обавезно вакцинисање здравствених радника и јавних служби", нагласио је Кон.
На питање шта је био противаргумент Кон напомиње да не разуме противаргумент и да не може да га објашњава.
"Посебно не разумем за ковид пропуснице и неко други мора то да објашњава", напомиње Кон.
О томе да, како је изјавила премијерка, да би увођење рестриквитнијих мера довеле и до тога да стане имунизација Кон напомиње да не може да прича о убеђењима и уверењима, може само у односу на тренутну епидемиолошку ситуацију.
"Тражили смо да се јавно саопшти шта је медицински део Кризног штаба тражио и то је учинила премијерка. Оно где имамо јединствен став је вакцинација. Сад можемо да кажемо да онај ко се није одлучио за вакцину, одлучио се за заражавање. Ми смо инсистирали на ковид пропусницама, не разумем зашто нису уведене. На почетку само мислио да је зато што је противуставно. Сада не могу да разјасним самом себи шта сам слушао и не желим да направим грешку", каже Кон.
Ми сада, наводи, улазимо у нешто што се зове природни процес, али са чињеницом да смо вакцинисани близу 54 одсто.
"То није баш потупни природни ток, ипак смо нешто и урадили. Самим тим што постоје вакцинисани тај ток ће дуже трајати, али ће бити мање смртних исхода. Може да се очекује да у следећој години тога буде знатно мање. Просек је 7.000 дневно за целу недељу прошлу. Позитивно ако гледате ти људи ће бити имуни, а нажалост неки ће страдати", истиче Кон.
Према његовим речима, ако бисмо сада вакцинисали још 20 одсто, и даље би било прокужавање јер долази до пробоја имунитета. Најгоре од свега је, додаје, што најстарији најслабије реагују на вакцине.
Та деца, на факултетима, наводи, они чекају да их неко позове.
"Мени су важнији невакцинисани, јер теже пролазе. Нисмо у ситуацији да се сукобљавамо, то је без везе јер вирус хара", каже Кон.
Кон истиче да питање обавезности вакцинације у овој земљи није до краја разрешен.
"Закон каже да може, а када тражите имате опструкције са разних нивоа и само добијете обавештење да је то противуставно", истакао је др Кон.
Закључак данашњег дана је да нема другог излаза сем вакцинације.
"Оно што ја имам право као епидемиолог је да кажем људима да нисмо ми у медицинском делу Кризног штаба џаба тражили то што смо тражили. Ситуација је крајње озбиљна. Вирус циркулише јако пуно. Ићи на свадбу значи заразити се. Ретке су свадбе где прође без заразе. Ићи на скупове где се не контролише ко користи маске је ризик велики. Мало је ситуација озбиљнија и драстичнија", закључује Кон.
Прочитајте још:
Седница кризног штаба - Sputnik Србија, 1920, 05.10.2021
Ана Брнабић после Кризног штаба: Медицински део тражио рестриктивније мере, одговор је вакцинација
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала