- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Нова рунда разговора о реконструкцији Владе у сриједу код Кривокапића

© Sputnik / Небојша ПоповићКривокапић са члановима свог кабинета у Белом салону Скупштине Црне Горе
Кривокапић са члановима свог кабинета у Белом салону Скупштине Црне Горе - Sputnik Србија, 1920, 05.10.2021
Пратите нас
Црногорски премијер Здравко Кривокапић и представници парламентарне већине започеће у сриједу у подне разговоре у Влади, чиме почиње нова рунда преговора којима се покушава ријешити криза власти.
Након претходне серије састанака између предсједника Владе и представника партија парламентарне већине, из премијеровог кабинета је саопштено да су учесници разговора оцијенили да покренути дијалог треба да ојача сарадњу законодавне и извршне власти, уз спремност да се стави мораторијум на све досадашње неспоразуме и питања која би могла оптерећивати функционалност рада Владе и парламентарне већине.
Истакнуто је да ће премијер подржати договор и компромис иза којег стоји 41 посланик већине, што је услов за успостављање стабилности.
Након прве рунде преговора, све партије већине су се изјасниле да су за неку врсту реконструкције, али остаје да се договоре да ли у реконструисану владу треба да уђу и политичари.
Грађански покрет УРА држао се става да је реконструкција Владе могућа само на експертско-нестраначком моделу, на коме већ постоји, док остале партије подржавају улазак политичара у Владу.
Један од лидера Демократског фронта Милан Кнежевић саопштио је након састанка са премијером да су и ванредни парламентарни избори опција уколико до договора не дође. Андрија Мандић, такођер један од лидера ДФ-а, тада је саопштио да су они спремни за договор који би задовољио све партије владајуће већине.
Из Радничке партије је тада саопштено да реконструкција треба да помогне да се дође до стабилне владе која ће владати до 2024 године.
Након прве рунде преговора, већина је истицала да ово није борба за фотеље, те да о министарским мјестима и структури нијесу разговарали. Једино је потпредсједник Покрета за промјене (ПЗП) Бранко Радуловић казао да је премијеру саопштио да та странка тражи да потпредсједничко мјесто за сектор безбједности припадне Небојши Медојевићу.
Из Социјалистичке народне партије (СНП) јуче је саопштено да је Влада показала да су јој у односу на кадрове СНП-а приоритетнији кадрови Демократске партије социјалиста (ДПС), те да премијер Здравко Кривокапић нову већину може да потражи у редовима ДПС-а уколико им СНП није потребан.
„Влада је одлучила да у широком луку заобиђе претходни договор који се тиче постављења, и то искључиво предлоге СНП-а. Неки од тих предлога су мјеста извршних директора Службеног листа, Инвестиционо-развојног фонда и Управе за спорт и младе и чланова управних одбора Монтепута, Будванске ривијере и Регионалног водовода. На овим мјестима која су ушла у расподјелу власти, умјесто предлога кредибилних и реномираних људи, наведене позиције заузимају људи који су у уско породично-кумовским везама са члановима Владе“, тврде из те партије.
Како су додали, најновија одлука Владе да се оглуши о договор и да на мјесто члана УО „Монтепута“, умјесто предлога СНП-а, иначе магистра друмског саобраћаја, именује блиског сродника једног од чланова Владе доказ је за све наведене тврдње.
Милан Кнежевић, председник Демократске народне партије и један од лидера Демократског фронта Црне Горе - Sputnik Србија, 1920, 01.10.2021
РЕГИОН
Кнежевић: Ако експерти улазе у владу, Дритан да издаје сунцобране, а ја ћу продавати лубенице
Андрија Мандић - Sputnik Србија, 1920, 01.10.2021
РЕГИОН
„Договор или нови избори“: Мандић и Кнежевић разговарали са Кривокапићем
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала