- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Одлука је донета: Где ће НАТО распоредити нови тенковски пук

© AP Photo / Mindaugas KulbisПрипадници немачке војске, део НАТО контингента, истоварују војна возила у Литванији
Припадници немачке војске, део НАТО контингента, истоварују војна возила у Литванији - Sputnik Србија, 1920, 05.10.2021
Пратите нас
Варшава је коначно донела одлуку шта ће радити са оклопним возилима купљеним од Сједињених Америчких Држава - 250 тенкова биће постављено на источној граници. Испорука оклопних возила ће почети 2022-е године.
Министар одбране Мариуш Блашчак отворено је рекао да ће тенкови „Абрамс” постати поуздана заштита од „агресије Кремља”, иако ни издалека није јасно чега се Пољаци плаше и на чију помоћ рачунају.
Пољска војска већ годинама инсистира на модернизацији тенковског парка. Раније је генерал-потпуковник Богуслав Самол признао да су пољски тенкови Т-72 и ПТ-91 „Тварди” доста застарели у односу на савремена руска оклопна возила. Према његовом мишљењу , куповина америчких возила значајно ће повећати способност копнених снага.

„Посао века”

Основним тенковима М1А2 Абрамс у модификацији СЕПв3 биће попуњена четири батаљона. За куповину ових тенкова Пољаци су морали да озбиљно одреше кесу - износ уговора премашио је 23 милијарде долара. Ово је скоро двоструко више од војног буџета земље за 2021. годину.
Део средстава биће намењен логистици, обуци војног особља и развоју инфраструктурę. Пољски медији се међусобно такмиче у томе ко ће више похвалили одлуку власти о набавци америчких оклопних возила и тај уговор су назвали „послом века”.
Међутим, оваква одлука се не допада баш свима. Посланик Европског парламента из партије Грађанска партија Јанина Охојска сматра да су границе потпуно сигурне а да би било боље да се новац потроши на пристојне плате за медицинске сестре у болницама . Према њеним речима, „руска претња” је преувеличана. Осим тога, стручњаци истичу да чак и теоретски гледано 250 возила није довољно да спречи евентуалну „надолазећу инвазију”.
„У принципу, 250 тенкова „Абрамс” су прилично велика сила”. Американци су пристали да Пољској продају најсавременију модификиацију свог главног тенка. Од претходних верзија, као што је , например М1А2 СЕПв3 остали су основни делови : тело тенка и купола. Електронско пуњење је потпуно ново. Медјутим, у случају озбиљног сукоба они чак ни хипотетички не могу да се супротставе здруженој моћи Савезне државе Русије и Белорусије, јер оне имају знатно више оклопних возила”, , каже за Спутњик војни експерт Алексеј Леонков.

Наметнути уговор

Тенкови М1А2 модернизовани су према пројектима СЕП ( (Сyстем Енханцед Пацкаге - Пакет побољшаних система) крајем деведесетих година.
Карактеристика прве верзије тенка СЕПв1 био је ојачани чеони оклоп с елементима уранијума, нишан с термовизијским каналом и интеграција електроникę тенка у најновије комуникационе и командно-управљачке системе.
Тенкови из породице СЕПв2 имају побољшан систем за гашење пожара, док се трећа група тенкова издвојила по количини муниције коју поседује.
Тенк М1А2 СЕПв3, који је први пут представљен 2015.године , добио је модерну муницију - вишенаменски КЦМ1147 АМП са програмабилним осигурачем и оклопни пробни поткалибар М829Е4 АКЕ. Ова последња, како тврде у Пентагону, у стању је да пробије чеоно било који серијски тенк с раздлајине од једа и по до два километра. Модернизован је и систем управљања ватром. Осим тога, у нишан је уграђени нови термовизијски уређај ИФЛИР с дисплејом високе дефиниције.
Део тенкова опремљен је комплексима активне заштите Трофи израелске производње. Конструктори су уверавали да ће тај комплекс учинити возило нерањивим за ракете с навођењем. Узгред, искуства борбене примене „Абрамса” опремљеих системом Трофи у Јемену показала су да та заштита није свемогућа. Хусити су успешно уништавали саудијске тенкове чак и са застарелим совјетским противтенковским ракетним комплексима.
Наравно, 250 тенкова Абрамс ојачаће пољску војску. Међутим, многи стручњаци су уверени да је одлука о њиховој куповини чисто политичка и да нема војне потребе за тим. Пољске копнене трупе имају 200 немачких тенкова Леопард 2 у модификацијама А4, А5 и ПЛ.
Леопарди су заправо исте класе као Абрамси и не заостају за њима у већини тактичко-техничких карактеристика. Међутим, војни лоби у Вашингтону и америчким војно-индустријским предузећима мисле друкчије. Није искључено да је уговор о тенковима отворено наметнут Пољској.

Раст русофобије

Варшава није први пут затражила војну помоћ од Вашингтона. Још крајем 2018.године Пољска је понудила Сједињеним Америчким државама да распореде америчку оклопну бригаду у земљи и изразила спремност да преузме до две милијарде долара трошкова.
Председник Анџеј Дуда чак је смислио и назив базе : Форт Трамп.
А министар одбране саопштио да је то питање решено . Ипак, Форт Трамп је остао само на папиру.
Пољске власти су имале јак напад русофобије у време септембарских маневара ”Запад 2021”, у којима су учествовали руски и белоруски војници. У медијима се активно расправљало о могућој „инвазији Кремља”. Конкретно, на порталу Дефенсе24 се тврдило да Русија на крају маневара намерава да нападне земље Источне Европе преко коридора Сувалки, где пролази граница између Пољске и Литваније.
Маневри су завршени, трупе су се вратиле у места сталне дислокације, али је Варшава остала ратоборна – пољски министар одбране рекао је новинарима да је земљи потребно више војника и модерног наоружања. Напоменуо је да је то једини начин на који ће Пољска успети да заузме јаке позиције у НАТО.
Осим тенкова, Пољаци желе да купе од САД и велику партију хеликоптера Блек хок, а од Турске – јуришне беспилотне летелице Бајрактар. Оне исте које активно купује Украјина, не кријући намеру да их употреби у борбеним дејствима у Донбасу.
Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг и министар спољних послова Русије Сергеј Лавров током састанка на маргинама Минхенске конференције - Sputnik Србија, 1920, 04.10.2021
РУСИЈА
Столтенберг предложио Лаврову обнављање формата Русија-НАТО
Заједничка војна вежба НАТО и Украјине Three swords-2021 - Sputnik Србија, 1920, 30.09.2021
РУСИЈА
Амерички медији: Вашингтон сматра Кијев чланом НАТО-а, али је боље да одустане од тог опасног хира
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала