- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Огроман скандал који тресе Фејсбук стигао до Сената — и нема везе са падом мреже

© AP Photo / Drew AngererФренсис Хоген пред Сенатом
Френсис Хоген пред Сенатом - Sputnik Србија, 1920, 06.10.2021
Пратите нас
Френсис Хоген, бивша запослена у компанији Фејсбук, која је објавила на десетине хиљада страница интерног истраживања и докумената који указују на то да је компанија била свесна различитих проблема које узрокују њене апликације, укључујући потенцијални "токсични" ефекат Инстаграма на тинејџерке, сведочила је пред америчким Сенатом.
Хогенова је била кључни извор за велико истраживање Волстрит џорнала под називом "Фејсбук документи". Хогенова је на саслушању навела да руководство Фејсбука и Инстаграма зна како да те мреже учине безбеднијим, али да то неће учинити јер су "астрономске профите" поставили испред људи.
Волстрит џорнал известио је раније прошлог месеца да су истраживачи на Фејсбуку у последње три године спроводили студије о томе како Инстаграм утиче на милионе младих корисника. Истраживање, преноси Си-Ен-Ен, показује да платформа може да оштети ментално здравље и имиџ тела, посебно међу тинејџеркама.
Демократски сенатор Ричард Блументал, председавајући Пододбора за заштиту потрошача, безбедност производа и података, изразио је "искрену захвалност" узбуњивачици из Фејсбука Френсис Хоген што се "супротставила једном од најмоћнијих корпоративних гиганата у историји света".
"Велике технолошке компаније се сада суочавају са оним са чим су се суочавале велике дуванске корпорације, запањујућим тренутком истине. То је документовани доказ да Фејсбук зна да његови производи могу довести до зависности и бити токсични за децу. И не ради се само о томе да су зарадили новац, већ су више ценили свој профит него бол коју су нанели деци и њиховим породицама ", рекао је Блументал.
Блументал је, преноси Си-Ен-Ен, рекао да је његова канцеларија отворила Инстаграм налог идентификујући се као 13-годишња девојчица и запратили су неколико налога повезаних са екстремном исхраном и поремећајима у исхрани. У року од једног дана, рекао је Блументал, препоруке на Инстаграму биле су "искључиво испуњене" другим налозима који су промовисали самоповређивање и поремећаје у исхрани.
Блументал је на почетку саслушања рекао да "између осталих открића, информације које сте дали Конгресу снажан су доказ да је Фејсбук знао да његови производи штете тинејџерима" и позвао Марка Закерберга да сведочи пред Конгресом.

"Погубне одлуке донете унутар Фејсбука"

Френсис Хоген бивша менаџерка производа Фејсбука која је радила на питањима грађанског интегритета у компанији, суочила се између осталог са питањима пододбора за трговину Сената о томе шта је Инстаграм у власништву Фејсбука знао о његовим ефектима на младе кориснике.
Након што је радила на четири различите врсте друштвених мрежа, истакла је да разуме "колико су ти проблеми сложени и нијансирани", али да су одлуке "донете унутар Фејсбука погубне" за децу, јавну безбедност, приватност и демократију.
"Зато морамо захтевати да Фејсбук направи промене", додала је Хогенова.
Документа које је доставила Конгресу доказују, тврди, да је Фејсбук више пута обмањивао јавност о томе шта његова властита истраживања откривају о сигурности деце, ефикасности његових система вештачке интелигенције и његовој улози у ширењу раздорних и екстремних порука.
"Ја сам се јавила јер сам веровала да свако људско биће заслужује достојанство истине", истакла је Хогенова.

Способност да се реши само трећина случајева контрашпијунаже

Позвала је Конгрес на примену прописа која би "променила правила" за Фејсбук.
Истиче да Марк Закерберг држи 55 одсто управљачких права у компанији и да не постоји ниједна таква компанија која је тако унилатерално контролисана.
Према њеним речима, последњи тим у ком је радила бавио се контрашпијунажом.
"У сваком тренутку наш тим је могао решавати само трећину случајева за које смо знали. Знали смо да ако направимо чак и основни детектор, вероватно бисмо имало још много случајева", рекла је Хогенова.
Напомиње да је жељу да проговори добила након председничких избора 2020. године.
Френсис Хоген је пред Конгресом истакла да Фејсбукови системи вештачке интелигенције могу да ухвате само мали део увредљивог садржаја.
"У најбољем случају, код говора мржње, хватају 10 до 20 одсто таквог садржаја. У случају деце, то значи да ће добити, рецимо, рекламе за прибор за дрогирање. Ако се ослањају на рачунаре, а не на људе, вероватно никада неће ухватити више од 10 до 20 одсто тих огласа", објаснила је Хогенова.

Фокус на профиту и скалирању

Разлог томе види у великој усмерености Фејсбука на скалирање.
"Дакле, скала је: можемо ли учинити ствари врло јефтино за огроман број људи? То је део разлога зашто се толико ослањају на вештачку интелигенцију. Могуће је да ниједан од тих огласа није видео човек", рекла је Хогенова.
Сматра да је време да Фејсбук прогласи "морално банкротство", саопшти да има проблем и за решавање потражи помоћ.
Један од проблема са којима се суочава Фејсбук је и недовољно запослених. А то је, како верује, у тимовима за борбу против шпијунаже и тероризма питање националне безбедности.
Али према Хогеновој, разбијање Фејсбука неће уклонити потенцијалне ризике које компанија представља за друштво.
"Проблем лежи у дизајну алгоритама и рангирању заснованом на ангажману који се потенцијално тичу садржаја, као и ограничењима вештачке интелигенције да то реши", изјавила је Хогенова.
Друштвене мреже - Sputnik Србија, 1920, 05.10.2021
СВЕТ
Поуке пада Фејсбука: Ово није ништа шта би могло да се деси
3 Д симбол Фејсбуковог лајка, обрнуто, испред америчке заставе. - Sputnik Србија, 1920, 05.10.2021
СВЕТ
Узбуњивач: Фејсбук је знао какву штету Инстаграм наноси тинејџерима
Фејсбук - Sputnik Србија, 1920, 05.10.2021
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Шта је узбуњивач открио о Фејсбуку и Инстаграму дан пре пада
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала