Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

„Пуцњи у Марсеју“ премијерно 9. октобра у Београду /фото/

© Sputnik / Лола ЂорђевићФилм “Пуцњи у Марсеју” прати судски процес терористима који су били саучесници Владе Георгијева Черноземског, главног атентатора на краља Александра од Југославије и министра спољних послова Француске Луја Бартуа
Филм “Пуцњи у Марсеју” прати судски процес терористима који су били саучесници Владе Георгијева Черноземског, главног атентатора на краља Александра од Југославије и министра спољних послова Француске Луја Бартуа - Sputnik Србија, 1920, 06.10.2021
Пратите нас
Свечана, београдска премијера играно-документарног филма „Пуцњи у Марсеју“ редитеља Гордана Матића биће одржана 9. октобра у „Комбанк дворани“, најављено је данас на конференцији за медије након специјалне пројекције тог остварења.
Улоге у филму тумаче познати драмски уметници: Светозар Цветковић, Владимир Алексић, Тихомир Станић, Страхиња Блажић, Ђорђе Ђоковић, Никола Шурбановић, Гордан Кичић, Давид Тасић Даф, Никола Милојевић, Иван Томић, Тамара Алексић, Тамара Крцуновић, Јово Максић, и други.
Судска драма необичне филмске структуре, снимана у црно-белој техници, фокусирана је на убиство краља Александра 1934. године у Марсеју, а датум премијере – 9. октобар је намерно одређен, јер је тада годишњица атентата.
Редитељ Матић је нагласио како је само убиство обележило историју Европе, а да сама тема није довољно истражена на филмском платну.
© Sputnik / Лола ЂорђевићРежисер филма Гордан Матић
Режисер филма Гордан Матић - Sputnik Србија, 1920, 06.10.2021
Режисер филма Гордан Матић
„Било је веома изазовно и инспиративно радити на оваквом остварењу, где је драматуршки сукоб у вербалном дијалогу, највише путем реплика, јер је у питању камерна судска драма“, објаснио је аутор новог домаћег филма.
Нови филм је имао светску премијеру 5. августа на Филмском Фестивалу у Херцег Новом са успешним пријемом код публике, онда је приказан у Сарајеву и Нишу, а недавно је објављено да је пројекат селектован за такмичарски Гала-програм „Пингјао“ филмског фестивала у Кини.
У питању је један од највећих и најутицајнијих азијских фестивала, који незванично зову азијским одговором на чувени амерички фестивал независних филмова – „Санденс” Роберта Редфорда.
Тежиште филма је усмерено на догађаје након атентата: хапшење и суђење тројици терориста, саучесницима Владе Георгијева Черноземског, припадника бугарске ВМРО и главног атентатора на краља Александра од Југославије и министра спољних послова Француске Луја Бартуа.
© Sputnik / Лола ЂорђевићКонференција за медије поводом филма “Пуцњи у Марсеју” Гордана Матића
Конференција за медије поводом филма  “Пуцњи у Марсеју” Гордана Матића - Sputnik Србија, 1920, 06.10.2021
Конференција за медије поводом филма “Пуцњи у Марсеју” Гордана Матића
Према речима редитеља, атентат се у то доба сматрао видом политичке борбе, а како га је водило истраживање, неки су сматрали да је то био првенствено атентат на Луја Бартуа, а не на краља Александра, који је ту био колатерална штета.
Документарна играна филмска прича открива неке нове, до сад непознате детаље о том трагичном догађају, који је трајно променио историју ових простора, али и дешавања у Европи.
Редитељ и косценариста филма Гордан Матић је иначе актуелни директор Филмског центра Србије,
Филм „Убиство у Марсеју“ је снимљен у рекордном року, уз претходно детаљно истраживање материје од скоро 5 година по архивама Француске, Аустрије, Русије и Србије.
Сценарио Владимира Андрића и Матића је заснован је на транскриптима са суђења у Екс ан Провансу, које је започето 1935. године, документима судског извештача Станислава Винавера и архивским материјалима о овом догађају.
Ти материјали као предложак сценарија имали су чак 970 страна.
Глумац Владимир Алексић наступа у водећој улози тужиоца Пола Рола, и приметио је да његова историјска личност нема личну драму у овом филму, јер је у функцији задатка који има пред собом.
© Sputnik / Лола ЂорђевићФранцуског тужиоца Пола Рола тумачи лумац Владимир Алексић
Француског тужиоца Пола Рола тумачи лумац Владимир Алексић  - Sputnik Србија, 1920, 06.10.2021
Француског тужиоца Пола Рола тумачи лумац Владимир Алексић

„Трудили смо се сви у екипи да направимо филм који ће бити веродостојан, али и атрактиван, занимљив и узбудљив публици, односно – филмичан. Ипак, нешто што је историја, дакле истина, не мора нужно бити и гледљиво и комуникативно у играној структури“, рекао је Алексић.

Душан Ивановић је у двострукој функцији на овом пројекту – као директор фотографије и продуцент. Духовито је истакао да је од првих кратких филмова редитеља присутан у његовој каријери, и да га је убеђивао да не ради те делимично рискантне пројекте, као што је био „Жућко“, али признаје да је у процени погрешио.
„Сви његови филмови су настали захваљујући невероватној енергији коју Матић има, тако је случај и са ’Пуцњима у Марсеју‘. Ово је у почетку замишљен као кратки документарни филм, а на крају је прерастао у амбициозан дугометражни играни филм“, навео је Ивановић.
© Sputnik / Лола ЂорђевићФилм “Пуцњи у Марсеју” Гордана Матића баца ново светло на убиство краља Александра II Карађорђевића
Филм “Пуцњи у Марсеју” Гордана Матића баца ново светло на убиство краља Александра II Карађорђевића - Sputnik Србија, 1920, 06.10.2021
Филм “Пуцњи у Марсеју” Гордана Матића баца ново светло на убиство краља Александра II Карађорђевића
Реализација у црно-белој техници била им је идеално решење, а референца и инспирација им је био култни филм „Дванаест гневних људи“ (1957) Сиднија Ламета, као права судска драма, скоро на нивоу позоришне представе.
„Пуцњи у Марсеју“ крајем октобра ће имати премијеру у Мостару (БиХ), и има могућности, како је открио редитељ, да буде приказан и на Филмском фестивалу у Пули 2022. године.
Након премијере 9. октобра у „Комбанк дворани“, филм започиње биоскопски живот у Београду и широм Србије, а дистрибуција је планирана по Босни и Херцеговини, Црној Гори.
Пуцњи у Марсеју - Sputnik Србија, 1920, 29.07.2021
„Пуцњи у Марсеју“ — потпуно ново светло на убиство краља Александра /фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала