- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Заклињемо се да је ЕУ најважнији партнер: Необичан захтев Брисела Западном Балкану

© Tanjug / NEBOJSA TEJICСамит ЕУ-Западни Балкан
Самит ЕУ-Западни Балкан - Sputnik Србија, 1920, 06.10.2021
Пратите нас
Документ који је претходних дана узбуркао Европу и регион, а који ће данас бити усвојен на Самиту ЕУ о Западном Балкану на Брду код Крања, има 29 тачака. Првом је потврђена недвосмислена стратегија проширења, а мало изненађење је ставка број три која се односи на то како ЕУ жели да партнери са Западног Балкана говоре о њој.
У првој тачки, документа, у који је „Блиц“ имао увид, Брисел даје недвосмислену подршку европској перспективи Западног Балкана, поздравља посвећеност партнера са Западног Балкана европској перспективи, и констатује да је то у обостраном интересу и да остаје заједнички стратегијски избор.
„ЕУ поново потврђује своју преданост процесу проширења и одлуке донете на основу веродостојних реформи партнера, поштених и строгих услова и начела сопствених заслуга. Додатно ћемо појачати заједнички ангажман како бисмо покренули политичке, економске и друштвене промене региона, истовремено признајући напредак који је Западни Балкан постигао. Подсећамо и на важност тога да ЕУ може одржати и продубити свој развој, осигуравајући тако своју способност за интеграцију нових чланица“, наводи се у првој тачки.
Изненађење је, међутим, тачка број 3, која се односи на то како ЕУ жели да партнери са Западног Балкана причају о њој.
"ЕУ је далеко најближи партнер у региону, главни инвеститор и главни донатор. Невиђене размере и домети ове подршке морају да буду потпуно препознати и преношени у јавним дебатама и комуникацији од стране партнера", пише у овој тачки.
Такође, међу првих десет тачака, и то под редним бројем 6, је она која се тиче дијалога Београда и Приштине, а који се води под палицом Европске Уније.
"Потпуно подржавамо напоре специјалног представника Европске Уније за дијалог између Београда и Приштине и остала питања Западног Балкана и од две стране очекујемо конкретан напредак и нормализацију односа, која је критична за стабилност и развој целог региона и која ће осигурати наставак њиховог европског пута", наводи се у документу.
Даље се констатује подршка коју су земље Западног Балкана дале једна другој и ЕУ током пандемије виурса корона, али и тврди да ће ЕУ наставити да даје подршку, и то кроз набавку вакцина.
Указује се на средства у износу од 30 милиона евра а која ће ЕУ проследити у наредних седам година на име Зелене агенде, од којих ће девет милијарди бити кроз грантове, а 20 милијарди кроз инвестиције.
Подсећа се и да су се земље Западног Балкана обавезале да ће се повезати са јединственим тржиштем ЕУ.
Документ доноси и новине, и то покретање нове агенде које се тиче образовања и пружања подршке младима.
"Данас је покренута наменска агенда за Западни Балкан о иновацијама, истраживању, образовању, култури, младима и спорту “Агенда иновација за Западни Балкан”. Промовисаће научну изузетност, као и реформу образовних система у региону, створити даље могућности за младе и спречити одлив мозгова. Веселимо се брзој примени овог Акцијског плана", наводи се у тачки 18.
У последње три тачке ЕУ исказује спремност да оживи политички дијалог у региону, најављује да ће следећи Самит бити одржан 2022. године, и позива партнере са Западног Балкана да се усагласе са тачкама.
"ЕУ и Западни ЕУ морају да сарађују ​​како би се суочили са задацима дефинисања генерације. Поздрављамо иницијативе Западног Балкана да допринесу размишљањима о будућности нашег континента. Остајемо предани томе да саслушамо све Европљане о питањима која су свима нама важна: заштити грађана и слобода, развоју снажне привредне базе, напредовању у зеленој и дигиталној транзицији, владавини права, поштеној и социјалној Европи, јачању отпорности ЕУ , као и водећој глобалну улози Европе", наведено је у тачки 28.
Остаје да се види и да ли ће неке од ових тачака бити измењене, мада се до сада није десило да тачке, око којих су се претходно свих 27 земаља чланица усагласиле, претрпе измене.
Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 05.10.2021
СРБИЈА
Вучић из Љубљане: Три земље против проширења ЕУ
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала