https://sputnikportal.rs/20211007/nauka-dokazala--kuvanje-je-dobro-zdravlje-1130489196.html
Наука доказала – Кување је добро здравље!
Наука доказала – Кување је добро здравље!
Sputnik Србија
Многи не воле да кувају и та обавеза им тешко пада. Ипак, наука је доказала да је кување веома корисно и да има благотворан утицај на наше психофизичко... 07.10.2021, Sputnik Србија
2021-10-07T22:16+0200
2021-10-07T22:16+0200
2021-10-07T22:41+0200
друштво
стил живота
друштво
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/111452/15/1114521542_0:160:3073:1888_1920x0_80_0_0_0651de976dd8b5d2e2cfcdefd048fa14.jpg
Психолог Мартин Престон тврди да постоји пет јаких разлога због којих би требало бар повремено да се латимо варјаче и кување претворимо у свесно уживање.1. Смањује стрес и анксиозностКување, како тврди овај психолог, може да помогне смањењу хормона стреса – кортизола и адреналина. Ово не само што добро утиче на смањење нивоа стреса и анксиозности, већ има снажан утицај на побољшање квалитета сна, али и имунитета.2. Јача самопоуздањеКада спремите ручак, осећате се корисно јер је храна једна од важних ствари у нашем животу. Осећај да сте причинили задовољство укућанима или гостима својим трудом свакако би могао позитивно да утиче на ваше самопоуздање.Кад примате похвале и повратне информације о оброку који сте припремили, то вам помаже да мислите позитивно о себи, као и да се осећате сигурније и способније да се ухватите се у коштац са већим и мањим изазовима у животу, објашњава Престон.3. Подстиче креативностКада украшавате колаче или дорађујете рецепт, то позитивно утиче на ваш мозак, а уједно може и да смањи нервозу и стрес и побољша ваше ментално и физичко здравље, пише портал ДДЛ.4. Помаже у стварању блиских односа„Кување даје осећај сигурности, поверења и припадности, посебно када је у ту активност укључена цела породица или већина њених чланова. Емоције које се развијају док заједно спремате храну могу да помогну да формирате снажне и здраве везе“, каже Престон.5. Јачање физичког здрављаНеке активности у кухињи попут мешења хлеба, развијања теста и чишћења кухиње после кувања благотворно утичу и на јачање физичког здравља.
https://sputnikportal.rs/20200724/znala-je-da-zakuva-jedna-od-najpoznatijih-kuvarica-na-svetu-bila-je-oficir-cia-1123073409.html
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2021
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Вести
sr_RS
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/111452/15/1114521542_170:0:2901:2048_1920x0_80_0_0_54f7967bc06427018864c630ba01a203.jpgSputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
кување добро за здравље, психологија, истраживање, наука
кување добро за здравље, психологија, истраживање, наука
Наука доказала – Кување је добро здравље!
22:16 07.10.2021 (Освежено: 22:41 07.10.2021) Многи не воле да кувају и та обавеза им тешко пада. Ипак, наука је доказала да је кување веома корисно и да има благотворан утицај на наше психофизичко здравље.
Психолог Мартин Престон тврди да постоји пет јаких разлога због којих би требало бар повремено да се латимо варјаче и кување претворимо у свесно уживање.
1. Смањује стрес и анксиозност
Кување, како тврди овај психолог, може да помогне смањењу хормона стреса – кортизола и адреналина. Ово не само што добро утиче на смањење нивоа стреса и анксиозности, већ има снажан утицај на побољшање квалитета сна, али и имунитета.
Када спремите ручак, осећате се корисно јер је храна једна од важних ствари у нашем животу. Осећај да сте причинили задовољство укућанима или гостима својим трудом свакако би могао позитивно да утиче на ваше самопоуздање.
Кад примате похвале и повратне информације о оброку који сте припремили, то вам помаже да мислите позитивно о себи, као и да се осећате сигурније и способније да се ухватите се у коштац са већим и мањим изазовима у животу, објашњава Престон.
Када украшавате колаче или дорађујете рецепт, то позитивно утиче на ваш мозак, а уједно може и да смањи нервозу и стрес и побољша ваше ментално и физичко здравље,
пише портал ДДЛ.
„Скоро свака особа има више од 6.000 различитих мисли дневно. Креативна активност и фокус на аранжирање хране могу помоћи уму да се ослободи мисли које умарају и мозак и тело. Уз све то, и памћење ће вам се побољшати и постаћете маштовитији и креативнији“, тврди психолог.
4. Помаже у стварању блиских односа
„Кување даје осећај сигурности, поверења и припадности, посебно када је у ту активност укључена цела породица или већина њених чланова. Емоције које се развијају док заједно спремате храну могу да помогну да формирате снажне и здраве везе“, каже Престон.
5. Јачање физичког здравља
Неке активности у кухињи попут мешења хлеба, развијања теста и чишћења кухиње после кувања благотворно утичу и на јачање физичког здравља.