00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
16:00
30 мин
СПУТЊИК СПОРТ
Инвазија „ванземаљаца“ на Маракану – новембар као путоказ вечитих у Евролиги
06:55
30 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
„Змајева жена“ - прича о Јелени Гатилузио, супрузи деспота Стефана Лазаревића
16:00
30 мин
СВЕТ СА СПУТЊИКОМ
Одбројавање пред најважније изборе на свету – шта ће бити дан после
17:00
60 мин
ДОК АНЂЕЛИ СПАВАЈУ
Слободан Бркић - очи које на оба света гледају
20:00
60 мин
ЈучеДанас
На програму
Реемитери
Студио Б99,1 MHz, 100,8 MHz и 105,4 MHz
Радио Новости104,7 MHz FM
Остали реемитери
 - Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Наука доказала – Кување је добро здравље!

© Fotolia / NitrКување супе
Кување супе - Sputnik Србија, 1920, 07.10.2021
Пратите нас
Многи не воле да кувају и та обавеза им тешко пада. Ипак, наука је доказала да је кување веома корисно и да има благотворан утицај на наше психофизичко здравље.
Психолог Мартин Престон тврди да постоји пет јаких разлога због којих би требало бар повремено да се латимо варјаче и кување претворимо у свесно уживање.

1. Смањује стрес и анксиозност

Кување, како тврди овај психолог, може да помогне смањењу хормона стреса – кортизола и адреналина. Ово не само што добро утиче на смањење нивоа стреса и анксиозности, већ има снажан утицај на побољшање квалитета сна, али и имунитета.

2. Јача самопоуздање

Када спремите ручак, осећате се корисно јер је храна једна од важних ствари у нашем животу. Осећај да сте причинили задовољство укућанима или гостима својим трудом свакако би могао позитивно да утиче на ваше самопоуздање.
Кад примате похвале и повратне информације о оброку који сте припремили, то вам помаже да мислите позитивно о себи, као и да се осећате сигурније и способније да се ухватите се у коштац са већим и мањим изазовима у животу, објашњава Престон.

3. Подстиче креативност

Када украшавате колаче или дорађујете рецепт, то позитивно утиче на ваш мозак, а уједно може и да смањи нервозу и стрес и побољша ваше ментално и физичко здравље, пише портал ДДЛ.
„Скоро свака особа има више од 6.000 различитих мисли дневно. Креативна активност и фокус на аранжирање хране могу помоћи уму да се ослободи мисли које умарају и мозак и тело. Уз све то, и памћење ће вам се побољшати и постаћете маштовитији и креативнији“, тврди психолог.

4. Помаже у стварању блиских односа

„Кување даје осећај сигурности, поверења и припадности, посебно када је у ту активност укључена цела породица или већина њених чланова. Емоције које се развијају док заједно спремате храну могу да помогну да формирате снажне и здраве везе“, каже Престон.

5. Јачање физичког здравља

Неке активности у кухињи попут мешења хлеба, развијања теста и чишћења кухиње после кувања благотворно утичу и на јачање физичког здравља.
Џулија Чајлд - Sputnik Србија, 1920, 24.07.2020
Знала је да закува: Једна од најпознатијих куварица на свету била je официр ЦИА
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала