- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Уштеда енергије и топли станови: Шта се највише исплати

CC0 / Pixabay / Радијатор
Радијатор - Sputnik Србија, 1920, 07.10.2021
Пратите нас
Сваке године грађани се прерачунавају која им је најјефтинија опција за грејање. Неки тврде да је најјефтиније грејати се на дрва, други да се улагање у котлове на пелет брзо исплати, а трећи и даље мисле да је струја најисплативије решење.
Међутим, на уму би требало имати и да се због лоше столарије губи 25 одсто топлоте, кроз зидове без изолације нестане 35 одсто, а због неефикасног котла изгуби се чак 45 одсто топлоте.
Када се све сабере Србија баца 40 одсто енергије више него земље у региону, а то је, како наводи РТС, као годишња производња термоелектране Костолац.
Милош Бањац, професор Машинског факултета, изјавио је да просечно домаћинство у Србији отприлике заузима 60 квадратних метара стамбеног простора и троши око 9.000 киловат-сати енергије годишње.
„То нас сврстава у ред водећих европских земаља по потрошњи, у зависности са ким се поредимо трошимо три до четири пута више енергије, свако домаћинство“, указао је Бањац.
Како је навео, због тога имамо могућности да много тога и уштедимо, а најисплативије је замена столарије, врата и прозора, односно изоловањем објеката.
„На тај начин могуће су уштеде, мерено на већем броју објеката да се оствари до 40 одсто уштеда енергије“, истакао је Бањац.
Национални пројекат који финансирају Република и локална самоуправа — надокнада половине трошкова за замену столарије, нове изолације и котлова — могла би да промени статистику.
„За стан од 60 квадрата, који има десет квадратних метара столарије које је потребно заменити, а просечна цена од 14.000 динара — инвестиција је 140.000. Држава, јединица локалне самоуправе учествује са 50 одсто, а инвестиција за грађане би била 70.000 динара. Ако грађанин тај стан догрева или греје на струју, он ће годишње уштедети око 40.000 до 50.000 динара, што значи да ће своју инвестицију вратити у року од две до три године“, рекао је Милан Мацура, помоћник министра енергетике, задужен за енергетску ефикасност.
У пилот-пројекту учествује 67 локалних самоуправа. У Београду је у уторак расписан јавни позив за фирме које ће изводити радове. Ко ће обављати тај посао знаће се за две недеље.
После тога следи позив грађанима. План је, како наводе у Министарству енергетике, да се сваке године обезбеди 150 милиона евра за замену столарије, израду фасаде и замену котлова за грејање.
Соларни панели - Sputnik Србија, 1920, 15.09.2021
ЕКОНОМИЈА
Сваки десети кров у Србији биће покривен соларним панелима
Коронавирус утиче на пад берзе - Sputnik Србија
Све о домаћој и светској економији

Прочитајте овде

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала