- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Да ли су леворуки заиста паметнији од десноруких

CC0 / Pixabay / Школски задатак
Школски задатак - Sputnik Србија, 1920, 08.10.2021
Пратите нас
Леворуки људи чине само 10 одсто светске популације, али чини се да су они утицајнији и успешнији несразмерно више у односу на овај проценат.
Великани као што су Микеланђело, Леонардо да Винчи, Пол Макартни, Дејвид Боуви, Џими Хендрикс, Џејмс Болдвин, Никола Тесла и Стив Џобс били су леворуки.
То је заиста импресивна листа, али да ли на основу ње заиста можемо закључити да су леворуки људи паметнији од десноруких? Многи истраживачи су желели да тестирају ову тезу, а у наставку ћемо вам открити резултате до којих су дошли.
Ђовани Сала, асистент на Фуђита здравственом факултету у Јапану, и његов тим спровели су истраживање у коме је учествовало 2.300 леворуких и десноруких ученика старости од 7 до 17 година.
Они су желели да открију која група ученика ће остварити боље резултате на тестовима из математике. Анализа добијених података открила је да између ове две групе нема разлике у способности за решавање лакших математичких проблема, али су леворуки ученици били знатно успешнији у решавању тежих задатака.
Одакле онда потиче ова веза између леворукости и талента за математику? Закључак једне студије у журналу Психобиологија је да одговор можда лежи у чињеници да леворуки људи имају значајно већи корпус калозум (део мозга који повезује његову леву и десну хемисферу), за који се верује да детерминише нашу просторну интелигенцију, а овај тип интелигенције је у позитивној корелацији са математичким способностима.
Студија који су направили Ђовани Сала и његове колеге, међутим, има још један закључак, а то је да се леворуки људи налазе и међу најинтелигентнијим и међу особама ометеним у развоју у већем проценту него што би се то могло претпоставити на основу њиховог броја у укупној популацији.
Сала то објашњава чињеницом да узрок леворукости понекад може бити оштећење на мозгу.
Једна много обухватнија студија, објављена 2017. у журналу „Неуросајенс ен бихејвиорал ривјус“ нуди прецизнији одговор на питање из наслова.
Упоређивањем тестова интелигенције чак 20.400 људи, истраживачи су успели да сазнају да су десноруки ипак ти који су у просеку интелигентнији од леворуких људи, али да је разлика у интелигенцији између ове две групе врло мала, преноси портал ДДЛ.
Наравно, будући да говоримо о просецима, ово сазнање вам неће ништа рећи о интелигенцији неке појединачне леворуке или десноруке особе.
Рафаел Надал - Sputnik Србија, 1920, 14.08.2017
Зашто су леворуки другачији од осталих
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала