- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Европу „загрцнула“ цена гаса: Траже кривце уместо решење

© Sputnik / Ilja PitalevГас
Гас - Sputnik Србија, 1920, 08.10.2021
Пратите нас
Ситуација са ценама гаса у Европи могла би да има негативан утицај на репутацију Русије као поузданог снабдевача енергената, сматра амбасадор Европске уније у Москви Маркус Едерер, преноси „РБК“.
Према његовим речима, поскупљење природног гаса требало би да забрињава не само Европу, него и Русију из неколико разлога.
„Као прво, то може довести до убрзања процеса замене гаса у Европи обновљивим изворима енергије“, појаснио је дипломата.

Као друго, Русија „ризикује да изгуби статус поузданог добављача, уколико не буде могла адекватно да одговори на повећану потражњу“, додаје Едерер. У том контексту многи доживљавају неактивност Москве као начин притиска како би убрзала пуштање у рад „Северног тока 2“, тврди амбасадор.

„Као одговор на повећану потражњу поуздани снабдевач енергетским ресурсима могао би да повећа испоруке, на шта је позвала Међународна агенција за енергију“, рекао је Едерер.

Русија није урадила ништа лоше

Према мишљењу генералног директора међународне компаније за гас и инжењеринг „Linde Engineering“ Јиргена Новицког, гасну кризу изазвала је сама Европа.
„Рекао бих да Русија није урадила ништа лоше и Европа је сама проузроковала своје проблеме. Такође, мислим да су то привремени проблеми. Конкуренција и конкурентне цене су добре за пословање, допада нам се здрава конкуренција“, рекао је Новицки на маргинама Петербуршког међународног гасног форума.
Такође је додао да, према његовом мишљењу, Русија испуњава своје обавезе.
Европско тржиште гаса последњих месеци прилично осцилира: почетком августа хартијама од вредности за испоруке горива трговало се по цени од 515 долара, док су се до краја септембра оне више него удвостручиле, а ове недеље на берзи је забележен историјски максимум од 1.937 долара за хиљаду кубних метара. Затим је уследио пад – цене су се мањиле скоро за половину, на испод хиљаду долара.
Стручњаци повећање цене гаса приписују ниском нивоу попуњености складишта гаса, ограниченој понуди главних добављача и великој потражњи природног течног гаса у Азији.
Цена гаса у Европи данас је пала испод 1.200 долара за хиљаду кубних метара.
Свој коментар о томе због чега су европски потрошачи за енормне цене гаса одмах оптужили Путина у ауторској емисији Мој поглед на Русију дала је Љубинка Милинчић:
Мапа Европе - Sputnik Србија, 1920, 07.10.2021
РУСИЈА
Европа већ дрхти, али због Америке, не због Путина — какав хаос тек доноси зима
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала