- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија: Значајан напредак у раду са ЕУ на регистрацији „Спутњика Ве“

© Sputnik / Виталий Белоусов / Уђи у базу фотографијаАмпуле са руском вакцином "Спутњик Ве"
Ампуле са руском вакцином Спутњик Ве - Sputnik Србија, 1920, 08.10.2021
Пратите нас
Рад на регистрацији руске вакцине против ковида „Спутњик Ве“ (Sputnik V) у Европској агенцији за лекове (ЕМА) постигао је значајан напредак, политичари не би требало да се мешају у професионални дијалог по овом питању, већ да пружају помоћ, изјавио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров.
„Тренутно сарађујемо са Европском агенцијом за лекове на регистрацији ‘Спутњика Ве’ и наш рад је већ прилично напредовао. Сада смо у фази такозване постепене експертизе“, рекао је Лавров на састанку са члановима Удружења европског бизниса у Русији.
Министар је истакао да политичари не би требало да се мешају, већ да помажу професионалном дијалогу о овим питањима.
„Важно је да се сва ова питања, питања око регистрације и узајамног признавања вакцина, реше на основу професионалног дијалога стручњака из области здравства, санитације и епидемиолога. Политичари, наравно, не би требало да се мешају, већ, напротив, да на сваки начин помогну такав професионални дијалог“, закључио је Лавров.

Кремљ: Има повода за оптимизам

Са своје стране, портпарол Кремља Дмитриј Песков сматра да у преговорима између Русије и Европске уније о међусобном признавању вакцина против ковида 19 било је неспоразума, али сада има више разлога за оптимизам.
„Знамо да постоје контакти. Било је неспоразума, вероватно везаних за технологију међусобног пружања информација и тако даље, али сада вероватно има више разлога за оптимизам. Рад се одвија на конструктиван начин“, рекао је Песков.
Раније је Министарство здравља Русије послало Делегацији ЕУ документе за међусобно признавање сертификата о вакцинацији против ковида 19. Посета представника европског регулатора за сертификацију вакцине „Спутњик Ве“ могла би да се одржи већ у децембру.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала