- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Кинески председник: Недопустиво спољно мешање у питање Тајвана

© AP Photo / Andy WongКинески председник Си Ђинпинг на обележавању 110. годишњице Синхајске револуције у Пекингу
Кинески председник Си Ђинпинг на обележавању 110. годишњице Синхајске револуције у Пекингу - Sputnik Србија, 1920, 09.10.2021
Пратите нас
Питање Тајвана је искључиво унутрашње питање Кине, није дозвољено никакво страно мешање, а задатак мирног поновног уједињења земље сигурно ће бити испуњен, изјавио је кинески председник Си Ђинпинг.
„Тајванско питање настало је из националне слабости и хаоса и несумњиво ће бити решено препородом нације... Мирно поновно уједињење домовине у највећој мери одговара заједничким интересима кинеске нације, укључујући тајванске сународнике“, рекао је кинески лидер у говору поводом 110. годишњице Синхајске револуције.
Си Ђинпинг је напоменуо да се Пекинг придржава основне политике „мирног поновног уједињења“ и принципа „једна земља, два система“, подржава принцип „једне Кине“, консензус између Кине и Тајвана из 1992. године и промовише миран развој односа.
„Кинеска нација има славну традицију опирања расколу и одбрани јединства. Раскол ‘независности Тајвана’ представља највећу препреку поновном уједињењу домовине и озбиљну скривену претњу препороду нације. Крај оних који заборављају своје претке, издају домовину или деле државу, никада неће бити успешан“, истакао је он.
Председник Кине је нагласио да је „тајванско питање искључиво унутрашња ствар Кине и не дозвољава никакво спољно мешање“.
„Нико не треба да потцењује снажну одлучност, непоколебљиву вољу и значајну способност кинеског народа да брани државни суверенитет и територијални интегритет. Историјски задатак потпуног поновног уједињења домовине мора се реализовати и он ће сигурно бити испуњен“, закључио је он.
Раније је министар одбране Тајвана Чиу Куо Ченг изјавио да ће континентална Кина до 2025. године имати све могућности за потпуну инвазију на Тајван. Његова објава уследила је након што је Народноослободилачка војска Кине од 1. октобра упутила на обале Тајвана скоро 150 ратних авиона.
Званични односи између централне владе Кине и њене острвске провинције прекинути су 1949. године након што су се снаге Куоминтанга, предвођене Чианг Каи Шеком, пораженим у грађанском рату са Комунистичком партијом Кине, преселиле на Тајван. Пословни и неформални контакти између острва и континенталне Кине обновљени су крајем 1980-их. Почетком 1990-их, стране су почеле да контактирају преко невладиних организација – Пекиншког удружења за развој односа преко Тајванског мореуза и Фонда за размену преко мореуза у Тајпеју.
Војна парада, Кина - Sputnik Србија, 1920, 06.10.2021
СВЕТ
„Кина већ има капацитете, али неће тек тако започети рат“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала