- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Трамп послао сигнал: Шта се спрема у Ајови

© AP Photo / Evan VucciАмерички председник Доналд Трамп
Амерички председник Доналд Трамп - Sputnik Србија, 1920, 09.10.2021
Пратите нас
Бивши амерички председник Доналд Трамп митингом у Ајови који се одржава вечерас по локалном времену, послао је најјаснији сигнал до сада како планира да се кандидује на председничким изборима 2024. године, пише амерички „Хил“
Масовни догађај у Ајови долази непосредно након информација да су Трампови сарадници успели да га убеде да још не озваничи председничку кандидатуру, наводи тај медиј и додаје да последња истраживања показују Трампа као идеалног кандидата републиканаца.

Трамп је желео да јавно објави кандидатуру, али је прихватио аргумент да су сада најважнији избори за Представнички дом Конгреса и трећину места у Сенату 2022. године, те да би његова кандидатура могла да омете напоре Републиканаца, тврди амерички медиј.

То ће показати и на митингу у Де Мојну, где ће на бину изаћи са неколико републиканских сенатора и конгресмена који се суочавају са реизбором 2022. године, подвлачи „Хил“.
Међутим, оно што неће моћи да избегне је симболика митинга у Ајови. Како наводи амерички медиј, бројни потенцијални председнички кандидати кроз историју управо су у тој држави започињали кампању, и то неколико година пре избора.
Дејвид Кохел, републикански ветеран из Ајове наводи да је Трамп претходно држао митинге последњих месеци и у Џорџији и Охају, доводећи у питање симболички значај Ајове. Међутим, како додаје, „Трамп је дао неколико веома важних индикација како жели да се кандидује на председничким изборима“.

Кохел истиче да је Ајова „сигурна територија“ за Трампа, што подржавају и последња истраживања јавног мнења. Тако је чак 53 одсто испитаника у тој држави одговорило да има позитиван став о њему, насупрот 45 одсто негативних, што је бољи резултат него у било ком тренутку Трамповог председничког мандата.

Са друге стране, актуелни председник Џо Бајден позитиван је за 37 испитаника у Ајови, а негативан за 61 одсто.
Трамп је неколико пута у јавним наступима наговештавао могућност да се кандидује на председничким изборима 2024, али није експлицитно рекао да ће ући у председничку трку.
Такође, он је упућивао и „стрелице“ ка потенцијалним републиканским противкандидатима за номинацију, као што је Рон де Сантис, наводи „Хил“.
„Ако бих се суочио са њим, лако бих га победио, као и било ког другог. Ако се ја кандидујем за републиканског кандидата, други ће одустати“, рекао је Трамп за Јаху фајнанс.
Председник Русије Владимир Путин и председник САД Доналд Трамп на самиту Г20 у Аргентини - Sputnik Србија, 1920, 06.10.2021
РУСИЈА
Бивша саветница Беле куће: Трамп је био опседнут Путином, желео је да буде као он
Доналд Трамп у посети Тексасу - Sputnik Србија, 1920, 01.07.2021
„Одлучио сам“: Доналд Трамп о председничкој кандидатури 2024. /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала