- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија одобрила испитивања вакцине „КовиВак“ на добровољцима старијим од 60 година

© Sputnik / Виталий ТимкивВакцина против вируса корона "Ковивак" Центра "Чумаков"
Вакцина против вируса корона Ковивак Центра Чумаков - Sputnik Србија, 1920, 11.10.2021
Пратите нас
Министарство здравља Русије је одобрило клиничка испитивања вакцине „КовиВак“ против вируса корона на добровољцима старијим од 60 година, наводи се у регистру одлука за спровођење клиничких испитивања од 8. октобра.
У испитивањима, која ће бити организована у Научно-истраживачком институту за вакцине и серуме „Мечников“ у Москви, на Пермском државном универзитету „Вагнер“ и у Савезној медицинско-биолошкој агенцији број 163 у Новосибирској области, ће учествовати 250 добровољаца.
Директор за квалитет Центра „Чумаков“ Александра Сињугина је 29. септембра изјавила да је руска вакцина „КовиВак“ 98,4 одсто ефикасна против ковида 19 и 99,1 одсто против тешких облика ове болести.
Генерални директор Центра „Чумаков“ Ајдар Ишмухаметов је 23. септембра потврдио да су капацитети за производњу вакцине „КовиВак“ увећани два пута, док је месец дана раније саопштио да се вакцина модификује у складу са новим делта сојем вируса.
Вакцина „КовиВак“ је инактивирана вакцина. У њеној основи је вирус САРС-КоВ-2, који је посебно обрађен тако да је изгубио инфективна својства, али истовремено задржава способност изазивања имуног одговора. Овакве вакцине садрже читав низ протеина вирусних честица и, сходно томе, очекује се да ће имуни одговор бити најкомплетнији. Индустријска производња „КовиВака“ званично је почела 25. марта.
У Русији су регистроване четири вакцине против короне – „Спутњик Ве“ (Sputnik V) центра „Гамалеја“, „ЕпиВакКорона“ центра „Вектор“, „КовиВак“ центра „Чумаков“, и вакцина „Спутњик лајт“.
Ампуле са руском вакцином Спутњик Ве - Sputnik Србија, 1920, 08.10.2021
РУСИЈА
Русија: Значајан напредак у раду са ЕУ на регистрацији „Спутњика Ве“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала