- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Затвара се Генерални конзулат Белорусије у Њујорку – на захтев Америке

© Sputnik / Алексей Филиппов / Уђи у базу фотографијаЊујорк
Њујорк - Sputnik Србија, 1920, 11.10.2021
Пратите нас
Генерални конзулат Белорусије у Њујорку престаће са радом 21. октобра 2021. године на захтев америчке стране, објављено је на сајту Министарства спољних послова Белорусије.

„Након затварања, држављани Белорусије који живе на територији конзуларног округа Генералног конзулата (укључујући Канаду) моћи ће да поднесу захтев за обављање конзуларних радњи амбасади Белорусије у Сједињеним Америчким Државама“, наводи се у саопштењу.

Како се додаје, Белоруси се до 15. октобра могу обратити конзулату са захтевима за обављање конзуларних радњи, након чега приступ канцеларији Генералног конзулата неће бити могућ.
Од 8. октобра су обустављени пријем и обрада докумената која су послата поштом. Документа ће бити прослеђена амбасади Белорусије у САД у Вашингтону. Такође су недоступне телефонске консултације Генералног конзулата“, саопштава белоруски МИП.
Дипломатска представништва две земље воде отправници послова након што су амбасадори међусобно опозвани 2008. године. Крајем јануара ове године министар спољних послова Белорусије је саопштио да ће Минск у најскорије време одлучити о кандидатури амбасадора у Америци.
Подсетимо, Америка не признаје легитимитет председничких избора у Белорусији, одржаних 2020. године, на којима је победио Александар Лукашенко. Због повећања санкционог притиска Министарство спољних послова Белорусије је повукло раније издату сагласност за именовање Џули Фишер за америчку амбасадорку у Белорусији.
Поред тога, на захтев белоруске стране америчка дипломатска мисија је морала да смањи број запослених у амбасади у Минску на пет особа.
Зграда Стејт департментa - Sputnik Србија, 1920, 21.04.2021
САД навеле услов за нормализацију односа са Белорусијом
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала