- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Москва: Бесрамне оптужбе Америке да гас користимо као средство притиска

© Sputnik / Алексей Майшев / Уђи у базу фотографијаЗграда Министарства спољних послова Русије
Зграда Министарства спољних послова Русије - Sputnik Србија, 1920, 12.10.2021
Пратите нас
Москва одбацује бесрамне оптужбе Америке да Русија наводно користи испоруке гаса као инструмент за вршење притиска, поручио је заменик шефа руске дипломатије Сергеј Рјабков.
„Бесрамно је што настављају да врте те оптужбе као покварену плочу. Никада нисмо вршили притисак путем испорука енергената. Ни на који начин нисмо заинтересовани да то користимо као средство политичког притиска “, рекао је Рјабков.
Он је додао да су такве оптужбе део информативног рата који Запад наставља да води против Русије у више праваца.
„Увек ће нас оптуживати за све, ми то знамо, али Москва доследно ради на стабилизацији енергетског тржишта и у нашем интересу није да отежавамо ситуацију“, истакао је дипломата.
Према његовим речима, Москва је била и наставиће да буде поуздани партнер Европи по питању испорука гаса, спремна је да сарађује са ЕУ како би се избегли скокова цена енергената као што је недавно био случај.
„Позивамо колеге у Европи, укључујући наше суседе, да узму у обзир ту једноставну чињеницу да ми поштујемо енергетску безбедност на континенту, желимо да сарађујемо с њима како бисмо спречили нове скокове цена“, закључио је руски дипломата.
Подсетимо, након што је руски председник Владимир Путин изјавио да је спреман да помогне да се стабилизују растуће цене енергената у свету, цене гаса на светском тржишту почеле су значајно да опадају, навели су британски медији.
Цена гаса је 6. октобра поставила је нови историјски рекорд, достигавши вредност од 1.937 долара за хиљаду кубних метара. До краја дана, након обраћања Путина, цена је пала за преко 600 долара.
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 08.10.2021
РУСИЈА
„Американци желе свађу“: Лавров открио узроке гасне кризе у Европи
Свој коментар о томе због чега су европски потрошачи за енормне цене гаса одмах оптужили Путина у ауторској емисији Мој поглед на Русију дала је Љубинка Милинчић:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала