- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Шредер објаснио узроке раста цена гаса на тржишту

© Sputnik / Владимир Астапкович / Уђи у базу фотографијаПредседник Савета директора компаније "Норд стрим 2" и бивши немачки канцелар Герхард Шредер
Председник Савета директора компаније Норд стрим 2 и бивши немачки канцелар Герхард Шредер - Sputnik Србија, 1920, 12.10.2021
Пратите нас
Бивши немачки канцелар Герхард Шредер каже да је Русија поуздани снабдевач Европе гасом а историјски скок цена за плаво гориво објаснио је ситуацијом на међународном тржишту.
У ауторском тексту за лист „Ханделсблат“ он је указао да је цена гаса у поређењу са другим изворима енергије порасла мање али је то изазвало највише дискусија, при чему су медији почели да оптужују Русију као неког ко испоручује највише гаса.
„Ко спроведе озбиљну анализу констатоваће да узроке раста цена треба тражити на међународном тржишту гаса - повећања потражња, глобалне тенденције на тржишту и временски услови“, навео је он.
Шредер каже да је у великим привредама Европе – немачкој, француској, холандској, италијанској – потражња за гасом у првој половни текуће године порасла за 12 одсто.
Привреде европских држава почеле су да се опорављају поле пада насталог као последица локдауна 2020. године, а прошла продужена хладна зима довела је до тога да је пуњење складишта гаса почело знатно касније.
Према Шредеровим речима, додатне испоруке могле би да обезбеде Норвешка и Русија, али на течни амерички гас не треба рачунати јер се он испоручује у Азију.
Кина је, тако, у периоду од јануара да августа купила 22 одсто више течног гаса него прошле године док је Европа купила 17 одсто мање.

„Интересантно је и да су САД четири пута повећале испоруке течног гаса у Кину за то време. С друге стране, САД захтевају да Европа смањи трговину са Кином, а с друге стране користи све могућности да би погодно продавала гас Кини, а не Европи. Економски опоравак Азије и с тим повезан раст потражње кључни су фактори који су утицали на високе цене на тржишту“, објаснио је Шредер.

Русија са своје стране повећава испоруке Европи.
„Више од 50 година Русија, као и бивши Совјетски Савез, поуздани су снабдевачи гасом, тако је било и у време Хладног рата“, истиче Шредер.
Он очекује да се ситуација на тржишту гаса у наредим месецима стабилизује, захваљујући испорукама из Русије и Норвешке и постепеном попуњавању складишта гаса.
Течни гас одлази оним клијентима који плате највише, навео је Шредер и истакао значај гасовода за испоруке гаса.
Подсетимо, након што је руски председник Владимир Путин изјавио да је спреман да помогне да се стабилизују растуће цене енергената у свету, цене гаса на светском тржишту почеле су значајно да опадају, навели су британски медији.
Цена гаса је 6. октобра поставила је нови историјски рекорд, достигавши вредност од 1.937 долара за хиљаду кубних метара. До краја дана, након обраћања Путина, цена је пала за преко 600 долара.
Зграда Министарства спољних послова Русије - Sputnik Србија, 1920, 12.10.2021
РУСИЈА
Москва: Бесрамне оптужбе Америке да гас користимо као средство притиска
Свој коментар о томе због чега су европски потрошачи за енормне цене гаса одмах оптужили Путина у ауторској емисији Мој поглед на Русију дала је Љубинка Милинчић:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала