- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Шеф руских обавештајаца: Бег Америке из Авганистана означио крај униполарног света

© AFP 2023 / BANARAS KHAN Амерички војници у својој војној бази у другом највећем граду Авганистана, 23. јануара 2002. године
Амерички војници у својој војној бази у другом највећем граду Авганистана, 23. јануара 2002. године - Sputnik Србија, 1920, 13.10.2021
Пратите нас
Бег коалиције на челу са Сједињеним Америчким Државама из Авганистана означио је крај униполарног света, изјавио је директор Спољнообавештајне службе Русије Сергеј Наришкин.
Према његовим речима, терористичка претња са територије Авганистана се повећала, али ту постоји и нешто позитивно.
„Криза у Авганистану и бег коалиције на челу са САД из Авганистана су јасно обележје историјски кратког униполарног света, и то је добро“, прокоментарисао је Наришкин.
Како је додао, ситуација је, генерално, озбиљна, јер терористичка претња са територије Авганистана није нестала, него се повећала.
„Обавештајне службе, војници предузимају превентивне мере за заштиту од комплекса претњи“, прецизирао је главни руски безбедњак.
Према његовим речима, руска обавештајна служба је раније предвидела развој догађаја у Авганистану према сценарију који се и одиграо.
Наришкин је нагласио да Спољнообавештајна служба Русије наставља да пажљиво прати поступке нових власти у тој земљи, те размењује информације о Авганистану са колегама из земаља ЗНД.
Почетком августа талибани (терористичка организација забрањена у Русији) појачали су офанзиву против владиних снага у Авганистану. Милитанти су 15. августа ушли у главни град и преузели контролу над председничком палатом, а 16. августа су објавили да је рат у Авганистану завршен и да ће државно уређење бити одређено у блиској будућности. У ноћи 31. августа америчка војска напустила је аеродром у Кабулу, чиме је прекинуто скоро 20-годишње америчко војно присуство у Авганистану. Талибани су 6. септембра објавили да је и Панџшир, последња од 34 авганистанске провинције, прешао под њихову контролу. Следећег дана објављен је састав привремене владе Авганистана, на чијем челу је Мухамед Хасан Ахунд, који је током прве владавине Талибана био министар спољних послова и налази се под санкцијама УН.
Војници тима Забул враћају се у базу након патроле у авганистанском граду Калат - Sputnik Србија, 1920, 04.10.2021
РУСИЈА
Русија: Тек треба да се увиде размере војних злочина САД у Авганистану
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала