- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Црногорци ће се на попису изјашњавати о нацији, вери и језику: Одбијен предлог НВО

© Tanjug / ZORAN ZESTICНикшић
Никшић - Sputnik Србија, 1920, 14.10.2021
Пратите нас
Црногорци ће се на предстојећем попису изјашњавати о нацији, вери и језику, пошто је одбијен предлог групе невладиних организација да се изоставе та питања
То се наводи у извештају о спроведеној јавној расправи поводом Нацрта закона о попису становништва, домаћинстава и станова у 2021. години, коју је организовало Министарство финансија и социјалног старања Црне Горе. Истовремено, прихваћен је предлог да се из наслова и текста Нацрта закона брише 2021. година, преноси РТЦГ.
У образложењу групе НВО које су предложиле изостављање прикупљања ових података, наводи се да „питања о етничкој припадности, вероисповести и матерњем језику могу у актуелној друштвеној атмосфери утицати негативно на квалитет осталих података“.
Са таквом оценом предлагача нису били сагласни представници Министарства и Монстата, државне установе за статистику.
У образложењу одлуке да не прихвате предлоге ових организација наводе да би „изостављање питања о етничкој припадности, вери и језику, довело до међусобне неусклађености и неповезаности са другим законима у правном систему Црне Горе, што би било супротно са Правно–техничким правилима за израду прописа“.
Предлагачи (ДАМАР, ЦДТ, СтарсУП, ЦЕДЕМ, Јувентас и ЦеМИ) су сматрали да је њихов предлог усмерен и на „оснаживање принципа грађанске државе које прокламује Устав Црне Горе“.
„Њиме се не одређују већински и мањински народи нити се било која важна уставна обавеза или политика државе, изузев заштите идентитета мањина, веже за етничку припадност грађана“, наводе из тих НВО и подсећају како низ европских земаља не прикупља податке о националној и верској припадности, те податке о језику.
У образложењу групе НВО које су предложиле брисање 2021. године из наслова и текста Нацрта закона, између осталог, подсећа се на препоруке Економског комитета УН за Европу (УНЕЦЕ), према којима попис становништва није препоручљиво спроводити у нестабилној друштвено-политичкој и епидемиолошкој ситуацији.
Они су подсетили и на неповољну епидемиолошку ситуацију у Црној Гори, па истичу да су због целокупне ситуације сагласни са ставом Комисије за руковођење, припремом и реализацијом пописа (Монстат, 2021), да се Попис може организовати најраније у октобру 2022.
Са друге стране, није прихваћен предлог о томе да се прикупљају информације о сексуалној орјентацији јер је, како кажу из УНЕЦЕ, реч о осетљивом питању
У извештају се наводи и да се прихвата предлог о томе да попис обухвати информације о постојању, типу и степену инвалидитета, како би се адекватније планирале политике из области образовања, социјалне и здравствене заштите и запошљавања.
Традиционална црногорска капа - Sputnik Србија, 1920, 30.06.2021
Колико би било Црногораца, а колико Срба — да је сада попис у Црној Гори
Српска и црногорска застава увезане на молебану у Подгорици - Sputnik Србија, 1920, 12.08.2021
Ако попис у Црној Гори касни, бар да буде без уцена — за Србе
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала