- Sputnik Србија, 1920
ВОЈСКА И НАОРУЖАЊЕ
Најновије вести о наоружању из Србије, Русије и света. Војне вежбе, нуклеарна тријада, представљање нових војних технологија и коментари стручњака.

Пас робот наоружан снајперском пушком /видео/

CC BY 2.0 / Flickr/Steve Jurvetson / Пас робот
Пас робот - Sputnik Србија, 1920, 14.10.2021
Пратите нас
Пас робот наоружан снајперском пушком представљен је на сајму наоружања Арми експо у Вашингтону.
Пас робот има пушку калибра 6,5 милиметара уместо лица и добио је назив СПУР (скраћено од Special Purpose Unmanned Rifle, пушка без људског оператера за специјалне намене), објавио је „Драјв“.
Систем су заједно развили произвођач оружја „Сворд интернешнел“ и произвођач робота „Гоуст роботикс“ из Филаделфије, а представљен је на сајму који организује Друштво за америчку војску (АУСА).
Произвођачи нису навели превише детаља у вези са новим оружјем, али су објавили да може да пушка може да се пуни и да се са њом пуца преко даљинске команде, те да може да буде направљена и у калибру 7,62х51 НАТО.
СПУР-ова пушка има домет од око 1.200 метара, а користи снајперски нишан са оптичким увећањем од 30 пута, који има могућност и термовизијског и ноћног осматрања, тврди „Њу Атлас“.
Један пас робот „Гоуст роботикса“ ушао је раније у опрему америчке војске, али без оружја. Задатак му је да патролира авио-базом Тиндал у Флориди.
Ово није први роботски пас који је развијен, али је први који је наоружан снајперском пушком. Већ је познат „Спот“, пас робот фирме „Бостон дајнамикс“, који је такође у употреби, а користи га и њујоршка полиција.
„Гоуст роботикс“ представио је и ненаоружану верзију, која на себи носи дрон фирме „Локид Мартин“ и користи се за осматрање.
Многи корисници друштвених мрежа навели су да их ове верзије пса робота подсећају на научно-фантастичне филмове, између осталог и на „Црно огледало“ у ком људи, после апокалипсе, покушавају да се сакрију у свету у ком их прогоне пси роботи, наводи РТ.
Пас робот њујоршке полиције - Sputnik Србија, 1920, 14.04.2021
Пас-робот у акцији: Појавио се снимак новог „љубимца“ америчке полиције /видео/
Робот - Sputnik Србија, 1920, 14.03.2021
Борба робота: Како ће изгледати ратови будућности
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала