Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Битка у недељу на Космету: Референдум о Куртију и одбрана десет српских општина – две су кључне

© AP Photo / Visar KryeziuАлбин Курти у центру Приштине са присталицама
Албин Курти у центру Приштине са присталицама - Sputnik Србија, 1920, 15.10.2021
Пратите нас
У недељу се одржавају локални избори у свих 38 општина на Косову и Метохији, што ће према речима Игора Марковића из НВО „Актив“ из јужне српске покрајине, бити уједно и референдум међу Албанцима о подршци политици Аљбина Куртија.
Марковић каже да су и за Србе ови избори од великог значаја, јер је циљ да се задржи власт у свих 10 општина са српском већином на КиМ.
„Сва дешавања на Ким су показатељ колико су ови избори важни. Курти према истраживањима има благи пад јер је током предизборне кампање представио један прилично амбициозан план који је садржао брз и ефективан напредак на Косову што се није десило,“ напомиње Марковић.
Курти је умето тога, наводи наш саговорник, посегнуо за националистичким наративима који имају елементе међуетничког сукоба.

Локални избори испит за Куртијеву политику

„Курти је као и Вјоса Османи од самог почетка имао потребу да на свакодневном нивоу избегава одговоре на питања која су се тицала обећаног просперитета Косова, а са друге стране су су се бавили некаквим геноцидом, увођењем реципроцитета... Дакле, бавили су се Србијом и Србима, а не проблемима који су заиста велики на Косову којих ни Курти ни Османи нису свесни,“ додаје наш саговорник.
Марковић процењује да су из поменутих разлога Самоопредељењу највећи потенцијални конкуренти Тачијев ПДК (Тачи) и ДЛК.
„ПДК је био најгласнији критичар Куртија до сада и у том смислу се може очекивати да ће се њихово радикалније крило, које је својевремено гласало за Самоопредељење, вратити да гласа за ПДК. Кључан је спектар те радикалне деснице на Косову, а на овим изборима не очекујем неки велики пад Куртија али очекујем да у општинама по Метохији велику подршку може да добије Алијанса за будућност Рамуша Харадинаја.

Угрожени Клокот и Ново Брдо

Што се тиче урбаних средина, наш саговорник очекује да ће Курти задржати власт где је већ има али сматра да ће епилог ових избора за Куртија бити позитивна нула.
„Уколико Самоопредељење буде добило мању подршку на локалу, уследиће много већи притисак на владу. Зато сви и ишчекују ове изборе да би се измерио пулс гласача и подршка Самоопредељењу која је на парламентарним изборима заиста била велика ,“ закључак је саговорника Спутњика.
Аљбин Курти - Sputnik Србија, 1920, 14.10.2021
СРБИЈА
Курти: Не планирам да сменим Ракића, смена би била проблем
Што се тиче Срба, Марковић истиче да су као и до сада сконцентрисани на то да се задржи власт у 10 српских општина на КиМ.
„Ови избори имају приличан значај за општине Клокот и Ново Брдо јер се однос између броја Срба и Албанаца који живе у тим срединама променио због исељавања. Зато је битно да Срби победе у овим општинама како би и и задржали власт у њима,“ каже Марковић.
Разлог, додаје он, због кога су ове општине битне да остану у српским рукама је и формирање ЗСО.
Наш саговорник не мисли да удружене албанске странке могу да однесу власт у Северној Митровици како су планирале, нити у већини српских општина где наступају заједно.

Подмладак наспрам Куртија

Две највеће опозиционе албанске странке, Демократски савез Косова (ЛДК) и Демократска партија Косова (ПДК) на локалне изборе улазе са подмлађеним руководствима и амбицијама да задрже утицај у великом броју општина.
Српска листа има кандидате у свим општинама са српском већином и жели да задржи сва градоначелничка места. Бирачи ће пред собом имати два листића – један на коме бирају градоначелника и један на коме гласају за будуће чланове општинских скупштина.
У градоначелничкој трци побеђује онај који у првом кругу освоји више од 50 одсто гласова или ће се два најбоља кандидата поново сучелити у другом кругу. На изборима за скупштине општина, гласачи бирају страначке листе, али и посебним гласом одређују кандидата коме дају подршку.
Прелиминарни резултати ишчекују се неколико сати после затварања биралишта у недељу у 19 сати, уз напомену да на Косову у 22 сата почиње полицијски час, као мера борбе против вируса корона.
Три највеће партије на Косову централни окршај воде за Приштину.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала