- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Упркос санкцијама: Русија трећа на листи највећих извозника у ЕУ

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаЗастава Европске уније у згради Савета Европе у Стразбуру
Застава Европске уније у згради Савета Европе у Стразбуру - Sputnik Србија, 1920, 15.10.2021
Пратите нас
У периоду од јануара до августа 2021. године Русија је у земље Европске уније извезла робу у вредности од 94,6 милијарди евра, што јој је омогућило да се задржи на трећем месту на листи највећих земаља-извозника у ЕУ на које је доспела у првих шест месеци ове године, објавила је европска агенција за статистику „Евростат“.
Од јануара од августа ове године извоз из Русије је повећан за 48,7 одсто у поређењу са истим периодом 2020. године (63,6 милијарди евра). Поред Русије, међу три највећа извозника у ЕУ су Кина (285,9 милијарди евра) и Америка (145,8 милијарди евра).
Извоз робе из земаља ЕУ у Русију такође се повећао у првих осам месеци ове године, али само за 13,6 одсто – са 50,7 на 57,6 милијарди евра.
Највећи увозници производа из ЕУ су Сједињене Америчке Државе, Велика Британија, Кина и Швајцарска.
Укупна вредност извезене робе из земаља ЕУ у друге земље у периоду од јануара до августа износи 1,4 билиона евра, што је за 13,8 одсто више него за исти период прошле године. ЕУ је увезла робу у вредности од 1,31 билион евра.
Подсетимо, ЕУ је 2014. године увела санкције Русији у вези са догађајима у Украјини и уједињењем са Кримом. Између осталог, уведене су ограничавајуће мере које се односе на трговину, финансије и војну сферу. Као одговор на то Русија је увела забрану увоза низа прехрамбених производа из земаља ЕУ.
Брисел - Sputnik Србија, 1920, 10.09.2021
РУСИЈА
ЕУ продужила санкције Русији по 15. пут
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала