- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Свињска маст је боља од лососа

CC BY-SA 3.0 / Rainer Zenz / Свињска маст
Свињска маст - Sputnik Србија, 1920, 17.10.2021
Пратите нас
Ни старији се више не сећају и не знају да објасне када су са масти прешли на уље. Одолевају једино ванилице које нису добре са зејтином. Да ли је маст здрава и јефтинија? Да ли се свињске масти разликују и да ли организам треба постепено навикавати на маст, ако је до сада нисмо користили?
Проф. др Војислав Перишић, гастроентеролог, истиче да се некада користила само маст, а касније је индустрија донела употребу различитих уља на тржишту. Исто тако је технички женама олакшавала припремање оброка.
„Мислим да је то био модел манипулације. Масти су јако здраве, поједине масне киселине масти имају антиинфективно дејство. Оне се привијају и на ране", рекао је Перишић за јавни сервис.
Како је истакла др Верослава Станковић, специјалиста исхране, средином осамдесетих година кренула је кампања против масти, али људи у свету и даље умиру од кардиоваскуларних болести и дијабетеса, што значи да није поента у мастима. Када се погледа састав масти на собној температури, оне су полужитке, садрже неке незасићене масне киселине. Око 48 одсто садржаја су незасићене масне киселине исте оне које садржи и маслиново уље. Такође садрже и 11 одсто полинезасићених масних киселина у комбинацији омега три и омега шест масних киселина.
„Засићене масне киселине су неопходне у нашој исхрани због централног нервног система и ћелијских мембрана. Масти имају тачку димљења на 190 степени Целзијуса, а уља на 270 степени. Масти на топлоти не стварају слободне радикале и транс масне киселине. Свињска маст садржи и огромну количину витамина Де, ако се свиња храни напољу, па тако једна кашика свињске масти садржи 1.000 интернационалних јединица витамина Де", рекла је Станковићева.
„Витамин Де је антиинфективни и антиаутоимуни витамин. Он се налази у свим суплементима које користим у лечењу својих пацијената. Свињска маст је здрава и неопходна у исхрани, боља је од лососа", закључио је Перишић.
Брашно  - Sputnik Србија, 1920, 16.05.2021
Шта је заправо истина о миту о четири беле смрти - открива српски професор
Девојка са крзном - Sputnik Србија, 1920, 08.11.2020
Руски доктор открио како побољшати имунитет током зиме
Бургер - Sputnik Србија, 1920, 26.08.2017
Десет највећих митова о здрављу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала