- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Ако је Цетињски манастир власништво општине зашто је она плаћала манастиру закуп /фото/

© Sputnik / Бобан НововићЦетињски манастир
Цетињски манастир - Sputnik Србија, 1920, 18.10.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Одлуком Управе за катастар да се Цетињски манастир упише као власништво Митрополије црногорско-приморске исправљена је намјерна грешка у катастру и отимачина од стране општине Цетиње, каже Јован Маркуш, бивши градоначелник Пријестонице.
Одлука Управе за катастар изазвала је опречне реакције — по једнима, она је логична јер је вјерски објекат увијек припадао Митрополији, док правни заступници Општине Цетиње кажу да је одлука неважећа.
Јован Маркуш у прилог тврдњи да је манастир увјек био власништво Митрополије црногорско-приморске прилаже одлуку суда из 1929. године којом се налаже да тадашња општина плаћа 95 наполеона годишње манастиру за земљиште које заузима варош Цетиње.
© Sputnik / Бобан НововићОдлука суда из 1929. године.
Јован Маркуш у прилог тврдњи да је манастир увјек био власништво Митрополије црногорско-приморске прилаже одлуку суда из 1929. године којом се налаже да тадашња општина плаћа 95 наполеона годишње манастиру за земљиште које заузима варош Цетиње. - Sputnik Србија, 1920, 18.10.2021
Одлука суда из 1929. године.
„Ако је, као што кажу, Цетињски манастир власништво општине Цетиње, како је могуће да општина Цетиње плаћа Манастиру за земљиште које користи? Као да је 1945. година, прогласили су и уписали у катастру све објекте у историјском језгру Цетиња (приватне и споменике културе) као власништво општине Цетиње. Уставни суд Црне Горе је поништио ту противзакониту одлуку и наложио да се ствари врате у првобитно стање. Све приватне објекте у историјском језгру су у катастру послије доста перипетија морали вратити приватним власницима. Имовину, упркос одлуке Уставног суда, тада нијесу вратили само Митрополији црногорско–приморској“, каже Маркуш.
Он истиче да је сада само исправљена намјерна грешка у катастру, то јест отимачина од стране општине Цетиње и испоштована одлука Уставног суда.
© Sputnik / Бобан НововићИсторијско језгро Цетиња
Историјско језгро Цетиња - Sputnik Србија, 1920, 18.10.2021
Историјско језгро Цетиња
Заштитница имовинско-правних интереса Пријестонице Снежана Попивода наводи дотле да је евентуално рјешење о упису Цетињског манастира на Митрополију црногорско-приморску Српске цркве правно неутемељено, јер се, како тврди, по истом правном питању два пута не може покретати поступак, као што не може ни Управа за катастар и државну имовину мимо других државних органа и самостално одлучивати по жалбама МПЦ-а.
„То евентуално рјешење не производи правно дејство из два разлога. Првог, зато што није правоснажно и коначно, чак и да постоји, јер на њега има право жалбе незадовољна страна, тј. Пријестоница. Други разлог је тај да је по истој ствари већ одлучено првостепено и да се предмет налази у Министарству финансија по жалби Митрополије“, наводи се у изјави за медије Снежане Попиводе.
Она тврди да Рјешење још није упућено Општини.
Група грађана Цетиња је, иначе, позвала све црногорске грађане да се придруже вечерас протесту у 18 сати у Подгорици испред Владе Црне Горе због уписа манастира на власништво Митрополије црногорско-приморске.
Последње припреме пред устоличење митрополита Јоаникија у Цетињском манастиру - Sputnik Србија, 1920, 14.09.2021
РЕГИОН
„Атак на имовину кренуо формирањем тзв. ЦПЦ“: Кривокапић о статусу Цетињског манастира
Балкан - Sputnik Србија
Све о политичким дешавањима у Србији и региону

Прочитајте овде

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала