- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Ђоковић има рекорд о ком Надал и Федерер могу само да сањају

© AFP 2023 / MATTHEW STOCKMANНовак Ђоковић, Рафаел Надал и Роџер Федерер
Новак Ђоковић, Рафаел Надал и Роџер Федерер - Sputnik Србија, 1920, 18.10.2021
Пратите нас
Последњих година у белом спорту главна полемика води се око тога ко ће од тројице великана бити проглашен за најбољег свих времена. Навијачи траже аргументе за Роџера Федерера, Рафаела Надала, али и Новака Ђоковића на чијој су страни поред оних који га бодре и бројеви као доказ.
Новак Ђоковић све је ближи томе да још једну сезону, седму у каријери, заврши као најбољи тенисер света, а то не би био једини успех који је остварио ове сезоне.
Први рекет света након три освојена Гренд слема на различитим подлогама још једном је доказао по чему се разликује од своја два највећа ривала Рафаела Надала и Роџера Федерера.
Прослављени Шпанац добио је надимак „краљ шљаке“ јер на Ролан Гаросу има рекордних 13 трофеја, Роџера на Вимблдону дочекују као домаћина, а Новак има девет пехара са Аустралијан опена.
Међутим, иако је највише пута славио у Аустралији, Ђоковић је титуле освајао на свим подлогама и у том сегменту је бољи од преостала два члана „велике тројке“.
Српски ас једини је који је освојио најмање 80 одсто мечева на све три подлоге!
Надал обожава шљаку, Федерер ужива на трави, али Новак је тај који може да победи на све три подлоге више него своји ривали.
Једном приликом, Беатрис Ђиђи Фернандес, славна тенисерка, истакла је Новака као најбољег свих времена из истог разлога.
„Игра веома добро на свакој подлози и може победити и на шљаци, и на бетону и на траву. Са друге стране Роџер има шансе само на Вимблдону“, објаснила је тенисерка.
Исто мишљење дели и тренер Карлоса Алкараса, Хуан Карлос Фереро који је такође Новакову добру игру на свим подлогама навео као један од његових најбитнијих квалитета.
„Њих тројица су сигурно најбољи у историји. Новак Ђоковић је најкомпактнији, физички трпи прилично много. Добар је атлета са доста флексибилитета и добар је на свим подлогама. Он је један од ретких који може да пркоси Надалу“, објаснио је некадашњи светски број један.
Новаково кретање најбоље је на бетону. Проклизавање и стизање сваког ударца, бекхенд који га је прославио, све то најбоље функционише на тврдој подлози, али је Ђоковић доказао да увек има спремно оружје и за остале подлоге.
Да то није само прича доказују поново бројеви! Једино је Новак успео да по два пута освојио све Мастерс турнире и Гренд слемове. Његове колеге из „велике тројке“ такав подвиг нису остварили, а питање је и да ли ће с обзиром на то да је упитно када ће поново на терен.
Оно што још више даје на значају проценту победа на свим подлогама јесте и број титула.
Иако Федерер има 103, Надал 88, а Новак најмање, 85, проценат је и даље у његовим рукама када су у питању све три подлоге.
Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 14.10.2021
СПОРТ
Како „срушити“ Новака – на Новаков начин
Новак Ђоковић на Олимпијским играма у Токију - Sputnik Србија, 1920, 14.10.2021
СПОРТ
Новак Ђоковић није завршио сезону
Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 14.10.2021
СПОРТ
Италијани „отписују“ Ђоковића са Завршног мастерса?! /фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала